Vége a röghöz kötésnek Kínában?

Ezentúl hasonló jogok illetik meg a városi és a falusi polgárokat a Mennyei-Birodalomban, ahol továbbra is szigorúan szabályozzák az emberek mozgását. Az újabb reform felgyorsítja az urbanizációt, az pedig a belső fogyasztást. Pontosan ez a pekingi vezetés terve.

 

 

 

 

Hukou- ez a rettegett röghöz kötés kínai neve, amely lényegében azt mondta ki: a faluból a városba csak állami engedéllyel lehet beköltözni.

Minthogy ilyen engedélyt szerezni nagyon nehéz, ezért milliók éltek és élnek engedély nélkül a városokban. Az illető nem kaphat városi lakást, csak akkor, ha maga veszi meg. Gyerekeit nem küldheti állami bölcsibe, oviba, vagy iskolába, nem jár neki az ingyenes egészségügyi szolgáltatás, nem kaphat munkanélküli segélyt.

Milliók vágtak neki mégis a városi életnek, mert a falvakban kevés a munka és gyalázatosan alacsonyak a bérek. Gyenge az egészségügyi ellátás és az oktatás. Vannak persze előnyei is a falusi életnek. Mindenki részese a kollektív tulajdonnak. Ha a városba megy, erről le kell mondania. A másik a gyerek kérdés, mely véresen komoly a Mennyei-Birodalomban. Az egyketörvény a városokban igen szigorú, mert kordában akarják tartani a növelését. Pekingben, Sanghajban, vagy Kantonban már így is alig lehet levegőt venni.

Vidéken könnyebben engedélyezik a több gyereket, különösen akkor, ha az első gyerek lány. Így nagyon sok család kétlaki, vagyis falun van bejelentve, de a városban dolgozik és ott is él, gyakran többezer kilométerre a szülőföldjétől. Olyan hatalmas embertömegről van szó, hogy a Kínát kormányzó kommunista párt kongresszusán már több tucat küldött szólalt fel a “városi vendégmunkások” nevében és érdekében.

Kínában jelenleg 53% a városi lakosság aránya és a vezetés célja az, hogy ez elérje a 60%-ot 2020-ra. Nem akárhogy. Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy a nagyvárosokba nagyon nehéz bejutni. Nem lehet akárki pekingi, vagy sanghaji polgár. A vezetés azt szeretné, ha a nagyvárosok körül gomba módra szaporodó városokba költözne a lakosság, tehermentesítve Pekinget, Sanghajt és a többi metropoliszt.

Mi a reform fő célja? A belső fogyasztás növelése. Így akarják fenntartani a növekedés ütemét, mely az idén 7,5% lesz. Ez mindenütt a világon remek eredménynek számítana, de Kínában nem az. 25 éve ez a leglassúbb növekedés. Ha viszont az 1,4 milliárd lakosú Kína fogyasztói társadalommá válik, akkor a növekedés tartós lehet. Jelenleg mintegy 400 millió városlakó jelenti a fogyasztói társadalmat Kínában. Ez is több, mint az USA teljes lakossága.

Ezt szeretné a reformok révén megduplázni a kínai vezetés, amely mielőbb szeretné utolérni és lekörözni Amerikát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez