Okostelefonvírust írt egy kínai diák

Egy egyetemi diák okostelefonvírust írt, hogy “megmutassa a képességeit”. Letartóztatták.

 

 

 

 

 

A fútótűzként terjedő vírus már közel egymillió telefont fertőzött meg.

Az alkotó Li, egy 19 éves elsőéves főiskolai hallgató, akit augusztus 2-án tartóztattak le, mert illegálisan fért hozzá több százezer személyes adathoz. Most előzetesben van. Letartóztatásakor azt mondta a rendőrségnek, hogy csak a képességeit akarta megmutatni, nem volt ártó szándéka.

A China Telekom, China Mobile és China Inicom felhasználóit is érte mailware támadás az elmúlt két napban. Szerencsére a mobilszolgáltatóknak sikerült blokkolni a fertőzött szöveges üzenetek terjedését több mint egymillió telefonon. Véghezvitték a vészhelyzetkor szükséges gyakorlatokat, amiknek köszönhetően a vírus már nem letölthető.

A szakértők azt tanácsolják, hogy bár a vírus már deaktív, a felhasználók távolítsák el a telefonjaikról: “Beállítások-Alkalmazások-Alkalmazáskezelő-com-android-Trogooogle- Eltávolítás. Ekkor a telefon megerősítést kér, koppintsunk az ‘Igen’-re, és a vírus eltávolításra kerül.

“A vírus kifejezetten Android rendszereket támad meg és szöveges üzenettel terjeszkedik, felhasználva a címjegyzék kapcsolatait. Az üzenet így hangzik: “XX (a kapcsolat neve) kéri, hogy kattintson a linkre. A kattintást követő 3 másodpercen belül a vírus letöltődik és azonnal elkezdi küldözgetni a linket tartalmazó üzenetet a telefon összes kapcsolata számára.

A telefon eközben látszólag teljesen normálisan működik, míg a vírus vezérli a háttérből a készüléket, ami hozzáférést biztosít az összes tárolt személyes adathoz.

 

Ford:F.Eszter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez