Megsérti-e a monopóliumellenes törvényt a Microsoft?

A kínai hatóságok elszántan vizsgálódnak, több Microsoft irodát átkutattak. Pekingben tárgyal a Microsoft egyik vezetője. Sokan azt gyanítják, hogy kémkedés van a háttérben.

 

A Microsoft nem játszik túlságosan nagy szerepet Kínában, de a Windows programok csaknem monopolhelyzetet élveznek.

Emiatt utasították is az állami hivatalokat, hogy cseréljék le a Windows programokat mielőbb. Miért most izgatja ez a kínai hatóságokat, hiszen a Windows már évek óta ott van a legtöbb számítógépen Kínában?

Hivatalosan ugyan a trösztellenes hatóság vizsgálódik, de jól értesült körök szerint a kémelhárító szolgálat lép fel a Microsoft ellen. A Snowden ügyben kiderült, hogy a Microsoft más amerikai óriásokkal együtt adatokat adott át az NSA-nek, vagyis a hírszerzésnek. Ennek következtében az USA hírszerzése könnyen hozzájuthatott gazdasági és politikai titkokhoz, melyeket gondosan őriztek a Mennyei-Birodalomban.

Az Apple ugyanígy vizsgálat tárgyát képezte, mert róla is kiderült, hogy aktívan együttműködött az NSA-vel és így Amerikában pontosan tudták, hogy miről beszélgetnek a kínai vezetők egymás között. Az IPhone-ok is le vannak tiltva a kínai vezetők között. Egy ízben egy sasszemű néző felfedezte: Peng Lijüan asszony, a First Lady fehér IPhone-t használ, a képet feltette a Facebookra. A First Lady nem reagált közvetlenül, de legközelebb már Huawei telefonnal mutatkozott és erről büszkén nyilatkozott is a hazai és a külföldi sajtónak.

Peking minden eszközzel igyekszik támogatni a hazai cégeket. Épp a napokban derült ki, hogy a dél-koreai Samsung elveszítette vezető szerepét a kínai okostelefon piacon. Az első helyet a hazai Xiaomi szerezte meg, mely csak 2010-ben alakult meg. Az okostelefonok globális piacán Kína már egyértelműen a listavezető. A világon eladott okostelefonok egyharmadát a Mennyei-Birodalom területén adták el idén az első félévben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez