Csökkenteni kell az állami cégek főnökeinek jövedelmeit

Erről beszélt Kína első embere a kormányzó kommunista párt reform bizottságában, amely gyorsan határozatot is hozott erről. Eszerint túl sokat keresnek a főnökök az állami vállalatoknál, ezen változtatni kell.

 

A főnöki jövedelmek felső határa a csillagos ég. Eddig ez volt a gyakorlat Kínában, ahol az állami vállalatok a magáncégeket utánozták.

Azok pedig a külföldieket. Ott horribilis különbségek alakultak ki. Nagy-Britanniában a bankok főnökei 142-szer többet keresnek, mint egy átlagos banki dolgozó. Ekkora különbségek persze Kínában még nincsenek, de a kommunista párt szakértői attól tartanak, hogy szakadék alakul ki a menedzser réteg és a munkások között, miközben mind a főnök, mind pedig pedig a munkás zsebében ott lapul a párttagsági könyvecske.

Hszi Csinping elnök ezért javasolta a Reformbizottság ülésén, hogy vegyék fontolóra: az állami vállalatok vezetőinek bére nemcsak felfelé változhat. Mindez persze összefügg a korrupcióellenes kampánnyal, melyet szintén Hszi Csinping indított el még 2012 novemberében. Azóta rengeteg állami cég vezetője került a kommunista párt fegyelmi bizottsága elé. Talán ezzel is összefügg, hogy hosszú idő után először csökkent a kommunista pártba jelentkezők száma. Persze így is több mint 85 millióan vannak, vagyis többen mint Németország egész lakossága.

Pekingben az a terv, hogy csökkentik a jövedelmi különbségeket, emelik a munkások fizetését, miközben csökkentik a főnökökét. Kérdés, hogy mit szólnak ehhez az állami vállalatok vezetői, akik maguk is nagyhatalmú emberek a kommunista pártban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez