Visszatért a bukott elnök: Felborul a kényes politikai egyensúly Libanonban?

Alighanem komoly belpolitikai átrendeződéseket idézhet elő az, hogy Szaad Hariri váratlanul visszatért Libanonba. Hivatalosan egy “szaúdi ajánlatot” hozott Bejrútnak, de a háttérben erről sokkal többről van szó: Szaad Hariri maradása ugyanis könnyen a szunniták felé döntheti a mérleget, nem is beszélve arról, hogy akár komoly változás is beállhat a külügyi kapcsolatokban: Irán és Szíria helyett Szaúd-Arábia “érdekszférájába” kerülhet a cédrusok országa.

Ma délelőtt, háromévi önkéntes száműzetés után váratlanul visszatért Libanonba Szaad Hariri volt libanoni miniszterelnök.A tekintélyes szunnita politikus egy sötétített üvegű Mercedesszel érkezett a főváros központjában lévő kormányzati negyedbe. A politikust katonai díszőrség várta, amikor a jelenlegi miniszterelnökhöz – Tammam Szalám – indult, hogy egyeztessen és tárgyaljon vele. 

“Azért jöttem vissza, hogy támogassam az ország vezetését az Arszál után kialakult helyzet miatt. Ezenfelül egy ajánlatot hoztam a mostani vezetésnek, mégpedig Szaúd-Arábiából: Rijád hajlandó segíteni és támogatni a libanoni hadsereget és a biztonsági erőket.” – írta ki a Twiterre Hariri. Amikor a közösségi oldalon a támogatói azt kérdezték hogy nem fél-e visszatérni a cédrusok országába, tömören így válaszolt: “Allah mindnyájunkat megvéd.” 

Miután augusztus 2-án az al-Nuszra Front elfoglalta Libanonban Arszált, Szaad Hariri közvetítőként lépett fel, és azt nyilatkozta a libanoni Daily Starnak, hogy sikerült támogatókat szereznie az iszlamisták elleni harcban: Rijád hajlandó egymilliárd dolláros katonai segélyt nyújtani a libanoni biztonsági erőknek. Ez nem az első ilyen ajánlat volt,  tavaly december Szaúd-Arábia vállalta, hogy 3 milliárd dollárt ad a gyengén felszerelt libanoni hadseregnek francia fegyverek vásárlására.

Szaad Hariri, a 2005-ben meggyilkolt volt miniszterelnök Rafík Hariri fia, 2009-től volt Libanon miniszterelnöke egészen 2011-ig. 2011 január 12.-én, pár perccel azután, hogy Barack Obama elnökkel pózolt egy képen Washingtonban, az ellenzék távollétében megbuktatta őt. Szaad Hariri szunnita-támogató politikáját a síita pártok, a Hezbollah nevű fegyveres szervezet, de még a keresztények is hevesen ellenezték. A bukás közvetlen oka az volt, hogy nyomozást rendelt el az édesapja halála kapcsán, s a szálak egészen a Hezbollah elitjéhez vezettek. Ezért a libanoni szervezet megbuktatta őt.

A politikus az utóbbi három évben főként Franciaországban és Szaúd-Arábiában tartózkodott. Többnyire a Hezbollah ellen szólalt fel, de 2011 augusztus 8-án azt követelte Bejrúttól, hogy a libanoni kormány úgy ismerje el a szíriai eseményeket, mint „mészárlást.” Jó kapcsolatokat épített ki a Szíriai Szabad Hadsereggel (FSA) és Damaszkusz 2012 decemberében letartóztatóparancsot adott ki Hariri ellen, mivel állítólag rajta keresztül jutottak ki Szíriába a libanoni dzsihadisták. Az elemzők szerint, a szaúdi-libanoni állampolgárságú Hariri visszatérése azzal járhat, hogy felborul a törékeny politikai egyensúly az országban, s Irán és Szíria helyett  Szaúd-Arábia befolyása növekszik meg Libanonban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez