Útmutató a japán fürdőkhöz

Amikor kint voltam Japánban megmondták nekem, hogy addig nem mehetek haza, míg el nem megyek egy nyilvános japán fürdőbe. Egyszerűen minden turistának kötelező minimum egyszer elmenni, hiszen a japán fürdőélmény egyedülálló a világon.

 

 

 

 

 

Tudni kell, hogy Japánban a tisztaság, a fürdés régi-régi hagyomány. Nem csoda hát, hogy rengeteg fürdő jött létre, s a fürdés hagyománya ma is él a a japánok lelkében. Egyfajta közösségi szokássá vált „Onsenekbe”, vagy „Sentokba” járni.

Külföldiek körében is egyre népszerűbb a “sento”, vagyis a nyilvános fürdő. Bár nem annyira vicces, mint a meleg források a hegyekben, de a sento még mindig szórakoztató és pihentető tevékenység. A meleg víz különösen jól esik, főleg néhány nap folyamatos rohangálás után. Azonban, mint Japánban a legtöbb helyen, a fürdőkben is vannak szabályok. Ezeket mindig érdemes átfutni, mielőtt bárkit bosszantanánk tudatlanságunkkal.

Bár abból is meríthetünk, hogy megfigyeljük, hogyan fürdőznek mások, azért mégis jobb, ha van egy konkrét útmutató, ami segítségükre van. Ez az, amit az Ota városi Nyilvános Fürdők Egyesülete készített. Az útmutató japán, angol, kínai és koreai nyelven is olvasható, illetve megtalálható a www.ota1010.com címen. Valójában már 2009 óta olvasható (és úgy néz ki, mintha 1999-ben készült volna), de mindenképpen hasznos.

Az egyesület egy videó-útmutatót is készített, teljesen kínos szereplőkkel. Bár ez nem egy nagy költségvetésű hollywoodi produkció, de biztosan sokat segít.

Tehát, ha Japánban jár és a sok városnézés után kimerült, nyugodtan áztassa magát kellemesen egy fürdőben. Persze azért előtte olvassa el cikkünket, nézze meg az útmutatót, és ne felejtse el a legfontosabb szabályt: vegye le az alsóneműt!

{youtube}fMnb56OLnek{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez