Élve temette el őket a vulkáni hamu

“Kitört a vulkán, jön a láva. Anyám. Meghalok!”– ezt hallotta a telefonban egy japán anya, akinek fia hegymászásra indult a hétvégén. A 3000 méteres Ontake vulkán -előzetes jelzés nélkül- kitört. A halottak száma legkevesebb 31.

 

 

 

 

 

Több mint 1100 katona, tűzoltó és hegyimentő küzd a vulkán áldozatainak életéért, de többnyire csak halottakat tudnak lehozni a helikopterek az Ontake vulkán oldaláról.

Volt, akit egy szikladarab csapott agyon, mások túl sok mérges gázt lélegeztek be. Olyanok is voltak, akiket annyira betemetett a vulkáni hamu, hogy mozdulni se tudtak. Egy darabig kiabáltak, aztán elhallgattak.

Miért nem jeleztek veszélyt a szakemberek? – kérdik sokan Japánban, ahol 47 működő vulkán van. Köztük a szent hegy, a Fudzsi, amely ha kitör, katasztrófát okozhat. A vulkán ugyanis több kilométeres körzetben jelenthet életveszélyt. Az Ontake esetében 4 kilométeres kört jeleztek a szakértők, utólag.

Miért nem szóltak előre, hiszen szeptemberben földrengés volt a környéken?

A meteorológia intézet vulkánszakértője őszintén elismerte, hogy az emberi tudás véges ezen a téren. Nagyon nehéz előre jelezni a vulkán kitörését, ha nincsenek bizonyos megszokott jelek, melyek utalnak a közelgő katasztrófára.

Ha a Fudzsijama kitörne előre jelzés nélkül, akkor ez gazdasági katasztrófát jelentene egész Japánnak– írják a helyi lapok. Japán földrajzi fekvése miatt igen gyakoriak a földrengések és a vulkán kitörések. Ilyen nagy földrengés pusztított 2011-ben Fukusima környékén is, ezt követte a cunami, amely súlyosan megrongálta az atomerőművet. A katasztrófát követően leállítottak minden atomerőművet, majd csak lassan kapcsolták be újra őket. Azóta is heves vita folyik arról, hogy Japánban, ahol oly nagy a földmozgás veszélye, kell-e ennyi atomerőmű?

Az atomlobbi igen erős, mert jelentős részben ő pénzeli a kormánypártot, a liberális-demokratákat. Maga a konzervatív kormányfő is az atomprogram híve. A közvélemény bizalmatlan. A hétvégi vulkánkatasztrófa, melynek legkevesebb 31 halottja volt, csak tovább növelte a kétségeket Japánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez