Japán dzsihádharcosok a Kalifátus katonai között?

Egy japán egyetemistát kihallgat rendőrség, mert Szíriába akart utazni, hogy részt vegyen a harcokban. A japán légierő volt főnöke szerint 9 japán dzsihádharcos már a Kalifátus katonai között küzd valahol Irakban, vagy Szíriában. Leon Panetta volt amerikai hadügyminiszter szerint a Kalifátus elleni háború harminc évig is eltarthat.

 

 

 

 

 

 

A 26 éves japán egyetemista Hokkaido egyetemén tanult, de Szíriába akart menni, hogy harcoljon. Ezt Suga, a kormány főtitkára közölte, aki több részletet nem árult el, minthogy a vizsgálat folyamatban van.

Azt viszont hangsúlyozta, hogy Japán kormánya kötelezőnek tekinti, hogy megakadályozza állampolgárainak csatlakozását a terrorizmushoz. Erre különben az ENSZ BT felszólította a világ összes államát. A lapok megírják Japánban, hogy a fiatalember egy könyvesbolt hirdetésére jelentkezett. A könyvesbolt Szíriában ajánlott munkát.

Szíriában évek óta polgárháború dúl. Az USA és a nyugati nagyhatalmak kezdetben támogatták Asszad ellenfeleit, ám azok közül egy fanatikus csoport megalakította a Kalifátust. Vezérét, Al Bagdadit Kalifának nevezi. A Kalifátus Szíria és Irak jelentős részét meghódította, elfoglalta Moszul kétmilliós városát is. Obama amerikai elnök nemzetközi koalíciót alakított a Kalifátus elleni harcra.

“Ázsiából mintegy 1000 dzsihádharcos csatlakozott a Kalifátushoz”– közölte az USA csendes-óceáni haderőinek főparancsnoka. Japán légierejének volt parancsnoka szerint kilenc japán dzsihádharcos küzd a Kalifátus katonái között. Ezt a japán tábornok izraeli forrásokra hivatkozva közölte, Tokióban eddig nem erősítették meg. Leon Panetta amerikai volt hadügyminiszter könyvet tett közzé, melyben azt írja: a Kalifátus elleni háború akár harminc évig is elhúzódhat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez