Hongkong, a bűnös város?

A hongkongi demokráciapárti tüntetők nem csupán rendőrökkel és Peking-barát aktivistákkal, hanem bűnbandákkal is kénytelenek szembenézni tiltakozó akcióik során. A fiatalokra támadó álarcos férfiak látványa arra a fájdalmas igazságra emlékezteti a helyieket, hogy az egykori brit gyarmatnak a mai napig nem sikerült megszabadulnia a kínai maffiától, a hírhedt triádoktól, amelyekkel a feltételezések szerint összejátszik a kormány – idézi az AFP francia hírügynökséget az MTI.

 

Kína elegáns felhőkarcolókkal beépített különleges közigazgatású területe szeret kérkedni azzal, hogy a brit gyarmati időkből örökölt igazságügyi rendszere és a nemzetközi normák tiszteletben tartása révén a kapitalizmus egyik biztos bástyája. A valósághoz azonban hozzátartozik az is, hogy az 1997-ben kínai védnökség alá került városban a mai napig jelen vannak a sötét hagyományokat őrző, erőszakos múltú bűnszervezetek, az úgynevezett triádok.
A Hongkong több negyedét néhány hete megbénító, mindenekelőtt általános választójogot követelő tüntetők azzal vádolják a hatóságokat, hogy a maffia embereit küldik ellenük. Hétfőn az Admiralty negyedben, a kormányzati székház közelében többtucatnyi álarcos – kórházi maszkot viselő – férfi rohanta meg a demonstrálók által emelt úttorlaszt. Egy demokráciapárti képviselő, Claudia Mo az esettel kapcsolatban azt mondta: úgy tűnik, hogy a rendőrség a barikádok egy részét azért bontotta le, hogy a triádok feltételezett tagjainak szabad utat biztosítson a békés tüntetőkhöz. Korábban a Mong Kok nevű nyüzsgő külvárosi kerületben kitört összecsapásokban a demonstrálókra támadók között ugyancsak voltak álarcosok. A rendőrség később elismerte, hogy az erőszakcselekmények után őrizetbe vettek közül nyolcan gyaníthatóan a triádok tagjai.
A kormány és a rendőrség is tagadja, hogy összejátszana a maffiával, ugyanakkor meg kell jegyezni, utóbbi láthatóan Peking és a helyi hatóságok pártját fogja a mostani konfliktusban. A tüntetők úgy vélik, a triádok emberei a hatalom ösztönzésére cselekednek, és ezért van az, hogy a rendőrség nem akadályozta meg az álarcos férfiak erőszakos fellépését, míg máskor paprikaspray-t vetett be a tüntető diákok ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez