Brüsszel és Peking-együtt a terrorizmus ellen

Fokozza terrorizmusellenes együttműködését a Közel-Keleten, illetve Észak-Afrikában az Európai Unió és Kína – erről állapodott meg egymással milánói találkozóján az unió két csúcsvezetője és a kínai miniszterelnök.

A felek a közel-keleti és a szahel-övezeti helyzetet áttekintve megállapodtak abban, hogy fokozzák az együttműködést a közös fenyegetést jelentő szélsőségességgel és terrorizmussal vívott küzdelemben-írja az MTI.

Peking – számos, elkötelezettséget tanúsító EU-országgal ellentétben – mindeddig visszafogottan reagált arra az amerikai felhívásra, hogy hozzanak létre széles körű koalíciót az iraki és szíriai területen garázdálkodó, magát Iszlám Államnak nevező fanatikus és vérengző szervezet legyőzése érdekében. Kína szerint a terrorizmus ellen valóban harcolni kell, de eközben tiszteletben kell tartani az államok szuverenitását is. Ez nyílt utalás volt arra, hogy az egyébként is polgárháborút vívó szíriai kormányzat kétségeket támaszt a külföldi beavatkozást illetően.
A kínai média ugyanakkor arról írt, hogy nyugat-kínai muszlimok is kapnak terrorista kiképzést a szélsőséges iszlamisták soraiban. Ez veszélyt jelenthet Kínán belül. A kínai gazdaság emellett jelentős mértékben növeli jelenlétét Afrikában, és e terjeszkedést akadályozná, ha a térségben az eddiginél is jobban elharapózna az erőszak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez