A lefejezés elmaradt – elengedtek két túszt

Ezt maga a fülöp-szigeteki hadsereg főparancsnoka jelentette be. Korábban az Abu Sayyaf nevű iszlamista szervezet azt közölte: megöli a házaspár férfi tagját, ha nem fizetnek váltságdíjat és a helyi kormány nem hagy fel a Kalifátus elleni propagandával.

A német házaspár a Fülöp-szigetek körül hajózott amikor áprilisban foglyul ejtette őket az Abu Sayyaf (szó szerint kardhordozók) szervezet. Alapítójuk együtt harcolt Oszama bin Ladennel a szovjet csapatok ellen Afganisztánban a nyolcvanas években. A Próféta Kardhordozói idén nyáron hűséget esküdtek a Kalifátusnak, amely Szíria és Irak egy részén uralkodik. Az iszlamista rend vezérét már a kilencvenes években megölték, és azóta a szervezet sokkal inkább emberrablásból élő banditákká vált, mintsem valamiféle vallási mozgalommá. A Fülöp-szigetek elnöke ki is jelentette, hogy banditákról van szó, akik a vallás leple alatt megélhetési terrorizmust folytatnak. A Fülöp-szigetek lakosságának csak csekély kisebbsége muzulmán, a döntő többség római katolikus, Ezért az Abu Sayyaf kezdetben a katolikus papok meggyilkolására összpontosította erejét, de később az emberrablás lett a szervezet fő profilja.

A hadügyminisztérium szóvivője állította: ő nem tud váltságdíjról! Korábban az Abu Sayyaf azért egyezett bele a túsz kivégzésének elhalasztásába, mert a külügyminiszter vállalta a közvetítést. Ő nem korrupt, őt elfogadjuk- mondta az iszlamista szervezet szóvivője. Az USA és Nagy Britannia álláspontja az, hogy nem fizetnek váltságdíjat. Franciaország, Németország és Itália viszont igen, bár ezt nem ismerik el. Valószínűleg most is ez történt: közvetítők révén eljutott a váltságdíj az Abu Sayyaf szervezethez, amely ezután szabadon engedte a német házaspárt. A túszejtő akció tehát happy enddel zárult nem úgy mint ahogy a Kalifátus területén szokott, ahol már két amerikai és egy brit túsznak vágták el a torkát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez