Obama elnök is hibás Hillary Clinton szerint az Iszlám Állam térhódításában

A volt amerikai külügyminiszter szerint Barack Obama politikájának kudarca is a szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam felemelkedése. Nem kellett volna a partvonalról nézni a szíriai elnök, Basar el-Asszad elleni felkelést, és ezzel utat nyitni a legszélsőségesebb lázadó erőnek, az Iraki és Szíriai Iszlám Államnak – mondja.

Az Egyesült Államok elnöki székére pályázó Hillary Clinton az Atlantic magazinnak adott interjút. “Azzal, hogy elmulasztottunk felépíteni a szíriai konfliktus elején egy hiteles harcoló erőt azokból, akik eredetileg a tiltakozást kezdték Asszad ellen – akik közt iszlámisták és világiak is voltak, meg mindenfélék a kettő között – egy nagy vákum keletkezett, amelyet aztán a dzsihádisták töltöttek ki” – mondta.

Amikor Obama elnök első kormányában a külügyek irányítója volt, Hillary Clinton hasztalan érvelt amellett, hogy fegyverezzék fel a szíriai lázadókat. A mostani interjú még azelőtt készült, hogy Barack Obama csütörtökön beleegyezett a korlátozott légicsapásokba az Irakban előrenyomuló és népirtást végző Iszlám Állam ellen.

Obama, aki felügyelte az amerikai csapatok kivonását Irakból 2011-ben, azt ígérte az amerikaiaknak, hogy nem küld vissza harcoló alakulatokat a közel-keleti országba. Szerinte az irakiaknak kell megállítaniük a dzsihádistákat, egységkormány megalakításával és összefogással.

Egykori külügyminisztere viszont úgy látja: az amerikai elnöknek nincs átgondolt stratégiája a dzsihádista veszéllyel szemben. “A nagy nemzeteknek rendezőelvekre van szükségük, és a “Nem csinálni ostobaságokat!” nem az.” Ezzel Obama egyik jelszavára utalt.

Szerinte az Egyesült Államoknak ki kell dolgoznia egy “átívelő” stratégiát az iszlámista szélsőségesekkel szemben, hasonlót ahhoz, amilyent annak idején a Szovjetunió vezette kommunizmussal szemben alkalmazott.

“Az egyik ok, ami miatt aggódom, az a szélsőséges csoportok kitörő kapacitása, amely Európát és Amerikát is érintheti. Dzsihádista csoportok kormányoznak területeket. És nem fognak ott megállni. Terjeszkedni akarnak.”

Az interjúban természetesen szó esett Gázáról is. Hillary Clinton határozottan kiállt az izraeli hadsereg akciója mellett, és a Hamaszt nevezte a konfliktus fő felelősének. “Úgy gondolom, hogy Izrael azt tette, amit tennie kellett a rakétatámadásokra válaszul. Izraelnek joga van az önvédelemre” – mondta, hozzátéve: “jelentősen megnehezíti az izraeli válaszlépéseket, hogy a Hamasz civil területeken rejti el a rakétáit, a műveleti központjait vagy az alagutak bejáratait”.

Egy felmérés szerint a demokraták 82 és a republikánusok 51 százaléka gondolja úgy, hogy Hillary Clinton megnyerné az Egyesült Államok következő elnökválasztását, ha a demokraták őt jelölnék párttársa, Barack Obama helyére. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez