“Előre eltervezett mészárlással” vádolják az egyiptomi biztonsági erőket

Legkevesebb 817 tüntetőt gyilkoltak meg az egyiptomi biztonsági erők egyetlen akcióban tavaly, és ez a szám vélhetően emberiesség elleni bűntetté minősíti, amit csináltak – közölte jelentésében a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet elnökét nem engedik be Kairóba.

Az amerikai jogvédő szervezet szerint a 817 az áldozatok minimális száma, valószínűbb, hogy a Rabaa al-Adawiya mecsetnél ezren vagy még többen haltak meg. Akkor, amikor csaknem egy éve, 2013. augusztus 14-én vérbe fojtották a júliusban megdöntött Morszi elnök visszaállítását követelő tüntetők ülősztrájkját.

A Human Rigths Watch elnöke, Kenneth Roth azt mondta: a közelmúlt történelmében ez volt a tüntetők ellen elkövetett legnagyobb gyilkosság. Kenneth Roth-ot egy kollégájával együtt tegnap nem engedték be Egyiptomba. Az új jelentésüket mutatták volna be egy sajtókonferencián. De nem jutottak be a városba. 12 órán át feltartották őket a kairói nemzetközi reptéren, majd mindkettőjüket deportálták Egyiptomból.

A Human Rights Watch egy évig készítette a jelentését. Hat tüntetésre fókuszált: mind a hat tavaly júliusban és augusztusban volt, és mind a hatot a biztonsági erők verték szét, amelyek akkor a mostani elnök, Abdel Fattah el- Sziszi parancsnoksága alatt álltak – írja a BBC. A hadsereg főparancsnokaként ő felügyelte Mohammad Morszi elnök megfosztását a hatalomtól. Ami után aztán Morszi politikai erejének, a Muzulmán Testvériségnek a brutális megleckéztetésébe kezdtek a biztonsági erők.

A Human Rights Watch szerint az egyiptomi rendőrség és katonaság “módszeresen tüzelt éles lőszerrel a tömegbe”, amely Morszi megdöntése ellen tiltakozott. A Rabaa al-Adawiyánál lévő tábor kiürítése augusztus 14-én “olyan tervet követett, amely több ezer ember halálával számolt” – állítja a jelentés. Legkevesebb 817, de inkább több mint ezer ember halt meg a mecsetnél. Az öldöklés mértéke és módszeressége valószínűsíti, hogy emberiesség elleni bűnténnyel van dolgunk – teszi hozzá.

Kenneth Roth szerint az akció nem csupán eltúlzott erőhasználat vagy rossz kiképzés következménye. “Ez erőszakos megleckéztetés, amelyet az egyiptomi kormány legmagasabb szintjein terveztek meg. Olyan tisztségviselők, akik közül sokan ma is hatalmon vannak, és sok mindenért felelnek.”

Akkoriban a kormány gratulált a rendőrségnek és a hadseregnek, és dicsérte az “önmérsékletüket”. Azt állította, hogy felfegyverzett tüntetők támadtak a biztonsági erőkre, amelyek csak válaszként alkalmaztak erőszakot. A kairói kormány egyelőre nem reagált a jogvédő szervezet jelentésére, mint ahogy arra sem, hogy megtagadták a belépést a Human Rights Watch vezetőjétől. Amire egyébként még Hoszni Mubarak idején sem volt példa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez