Ilyet még nem látott – Moziélmény és tolatóradar

Minden sofőr álma, hogy a lehető legtöbb teret belássa tolatás, parkolás közben. A tolatóradarok ebben segítenek nekünk. Japánban ezt most sikerült továbbfejleszteni, az újítás pedig fantasztikus technikával nyújt betekintést az autó mögötti térbe.

 

 

 

 

 

Hogy őszinte legyek, sosem volt gondom vezetés közben sem a parkolással, sem a tolatással. Mégis sokszor tapasztalom, hogy nagyon sokaknak vannak ilyen gondjaik, sőt egyesek egyenesen félnek például a hátramenetben parkolástól. Ugyanakkor sokszor előfordulhat az is, hogy mögöttünk valami váratlan dolog tűnik fel, amire nem árt odafigyelni. Ez sokszor lehetetlen, főleg ha például valaki hirtelen mögénk kerül. Ennek még baleset is lehet a vége, és a tolatóradar sem nyújt száz százalékos védelmet.

Egy csapat japán kutató megoldotta ezt a problémát egy nagyon ügyes rendszerrel, mely lehetővé teszi, hogy a vezető teljesen lássa az autó mögötti teret.

A Tachi és INAMI kutatólaborok közös fejlesztésében a virtuális valóság és a robotika is szerepet játszik. A rendszer lényege, hogy hátratekintve mindent vetítve látunk, ami az autó mögött történik. Kicsit olyan, mint egy minimozi az autóban, mellyel semmi sem kerüli el a figyelmünket. Mivel az autó mögötti kép vetítése a hátsó ülésre történik, ha valaki ül ott, az némi torzulást eredményez. Ennek ellenére ez lenyűgöző technológia, arról nem is beszélve, hogy üzemeltetése nem kerül több energiába, mint amit az autó egyéb eszközökre használ.

Kérdés persze, hogy a jövőben hány autós szeretne minivetítőt szereltetni az autójába? Abban azonban biztosak lehetünk, hogy sok véletlen balesetet megelőzhetnénk a használatával.

{youtube}gDk5HdGfuVI{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez