Az új egyiptomi elnök Szaúd-Arábiába látogatott

Fattah el-Szíszi nekifogott annak, hogy teljesítse az egyik legfontosabb államfői kötelezettségét: hivatalos körútra indult, hogy meglátogassa szövetségeseit. Első államosa természetesen Szaúd-Arábia volt, amely most az egyik legjelentősebb támogatója Kairónak. Többnyire a bilaterális kapcsolatok fejlesztéséről és a régióban zajló eseményekről volt szó, de még egy látványos zarándoklatra is sor került. 

Fattah el-Szíszi legelőször is viszonozta a szaúdi uralkodó egyiptomi látogatását: vasárnap este az egyiptomi elnök Rijádba utazott és Abdallah bin Abdel-Aziz szaúd-arábiai királlyal tárgyalt a közel-keleti biztonsági helyzetről. Elnökként a tavasszal hatalomra került Szíszi most először járt a Perzsa-öböl menti monarchiában, amelynek uralkodóháza az egyik legelkötelezettebb támogatójának számít.

Szaúd el-Feiszal herceg, szaúdi külügyminiszter arról számolt be, hogy a két államfő közötti egyeztetés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok mellett a térségbeli válságok – a szíriai, iraki, gázai és líbiai helyzet – álltak. A tárcavezető reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a találkozó segíthet megoldani az arab világ problémáit.

Ezenfelül Fattah el-Szíszi hétfőn még Mekkában is járt. Itt egy látványos mini-zarándoklatot (umrahot) tartott, és csak egy egyszerű öltözetet viselt. 

Szaúd-Arábia a 2011-ben hatalmától megfosztott Hoszni Mubarak egyiptomi államfő szövetségesének számított, a hatalomra került Muzulmán Testvériséget viszont terrorszervezetnek nyilvánította. Miután tavaly a hadsereg Szíszi vezetésével megbuktatta a Muzulmán Testvériség támogatását élvező Mohamed Murszi elnököt, Rijád jelentős anyagi támogatást nyújtott Kairónak – ennek nagysága eléri a 12 milliárd dollárt. Először 2014. június 21-én éjjel, a kairói reptéren találkozott a két államfő, s a fő téma Egyiptom és Szaúd-Arábia bilaterális kapcsolatainak fokozása volt, főleg a gazdasági és energetikai befektetések területén. Ezenfelül a szaúdi uralkodó meghirdette az “Egyiptom Barátai” nevű üzleti konferenciát, ahova várják azokat az Öböl menti (kivéve Katar) üzletembereket, akik az észak-afrikai országba kívánnak befektetni.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi kedden Oroszországba látogatott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez