Nem megy Gázába háborús bűnöket vizsgálni Clooney menyasszonya

Jóllehet az ENSZ korábban azt jelentette be, hogy Amal Alamuddin lesz annak a három szakértőnek az egyike, akik a mindkét fél által elkövetett emberi jogsértéseket és háborús bűnöket vizsgálják ki a Gázai övezetben, a brit-libanoni jogász visszamondta a felkérést.

George Clooney menyasszonya, aki az emberi jogok terén nagyon is jónevű jogász, azt közölte: megtisztelő a felkérés, de a már meglévő kötelezettségei, köztük nyolc már futó jogi eljárás miatt sajnos nem tudja vállalni a szerepet.

A testületet William Schabas, a nemzetközi jog kanadai professzora vezeti majd, és tagja lesz a szenegáli Doudou Diene is, aki veterán emberi jogi szakértő. Hogy Alamuddin helyére kit jelölnek, azt még nem tudni.

A független szakértői csoport “a nemzetközi emberiességi jogok és az emberi jogok minden megsértését ki fogja vizsgálni, a június 13-án kezdődött katonai műveletek kontextusában” – közölte az ENSZ.

Az egyhónapos háború, amelyben Izrael légicsapásokat hajtott végre Gáza ellen, a Hamasz pedig rakétákat lőtt ki Izraelre, 1938 palesztint és 67 izraelit ölt meg, és nagy rombolást végzett a sűrűn lakott Gázai övezetben.

A szakértői csoport a jövő év márciusában teszi le jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé. Izrael már többször vádolta a 47 tagállam alkotta testületet azzal, hogy elfogult ellene.

Navy Pillay, az ENSZ egyes számú emberi jogi tisztségviselője két hete arról beszélt, hogy szerinte Izrael szándékosan szembement a nemzetközi joggal gázai offenzívája során, és a világnak el kell számoltatnia lehetséges háborús bűnök miatt. Otthonokat, iskolákat, kórházakat támadott, és nem kímélte Gáza egyetlen erőművét és az ENSZ létesítményeit sem, ez pedig a civilek védelméről szóló genfi egyezmény megsértése – mondta.

De a Hamasz militánsai is megsértették a nemzetközi humanitárius jogot, például azzal, hogy válogatás nélkül lőttek ki rakétákat Izraelre, ráadásul olyan helyekről is, ahol civilek voltak – tette hozzá.

Az izraeli és a palesztin tárgyalók most megbeszéléseket folytatnak Kairóban, egyiptomi közvetítéssel a háború befejezéséről – közölte az egyiptomi állami hírügynökség. Közben újabb 72 órás tűzszünet van Gázában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez