Hogy halt meg Észak-Korea egykor legbefolyásosabb asszonya?

Agyvérzést kapott amikor telefonon arról kérdezte unokaöccsét, Észak-Korea diktátorát: miért végeztette ki férjét, a világtól elzárkózó kommunista rendszer korábbi második emberét?

A rendszert megalapító Kim Ir Szen lánya az állam második számú vezetője volt mindaddig míg testvére, Kim Dzsongil állt Észak-Korea élén. 2010-ben hadseregtábornokká nevezték ki. Ilyen magas katonai rangot nő még nem viselt Észak-Koreában. Ám fivére, a kommunista dinasztia második uralkodója szívroham következtében elhunyt. Úgy tűnt egy ideig, hogy Kim Kyunghui asszony karrierje tovább folytatódik. Férje Csang Szongtek a rendszer második számú vezetője lett, az ifjú diktátor mentora. Feltehetően ez lett a veszte: megpróbálta rávenni az ifjú diktátort arra, hogy kövesse a kínai példát. Ne katonai célokra költse a koldusszegény ország nemzeti jövedelmének 80%-át hanem a gazdaság fejlesztésére. A hadsereg nem örült ennek a tervnek, mert ily módon csökkent volna a befolyása. Hiába volt Jang Szongthaeknek is négy tábornoki csillaga, letartóztatták. Összeesküvéssel vádolták és kivégezték. Nemcsak őt, de egész családját és munkatársait is. “Féreg volt és áruló”- mondta róla az ifjú diktátor.

Mi lett az “áruló” nejével, akinek gyerekeit és unokáit is utolérte a végzet. Őt nem bántották hiszen “királyi vérből származik”. Sőt a nyilvánosság előtt el kellett játszania a lojális alattvaló szerepét. Négyszemközt nem találkozhatott unokaöccsével, akit rokonainak meggyilkolásával vádolt. Telefonon tárgyaltak. Egy ilyen beszélgetés során kapott végzetes agyvérzést Észak-Korea egykor legbefolyásosabb asszonya. Minderről egy emigráns számolt be, aki megmenekült a diktátor kivégző különítménye elől, és Dél-Koreában a titkosszolgálatnak tett vallomást.

Egyébként érdemes megemlíteni, hogy a rendszer második leghatalmasabb embere újra egy nő lett, a diktátor húga. Kim Jodzsong még mindössze 27 éves, de Kim Dzsongun távollétében ő a “király”. Amikor az ifjú diktátor néhány napra eltűnt- valószínűleg boka operáció miatt- a húga vette át az irányítást. Rangja még nem igazán magas: az agitációs és propaganda igazgatóság helyettes vezetője. De Észak-Koreában ma már minden káder tudja: ha a diktátor valamilyen oknál fogva akadályoztatva van, akkor minden út húgához vezet a világtól elzárkózó kommunista rendszerben.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez