Életét vesztette az AP egyik tudósítója Gázában

Gyakran előfordult, hogy az izraeli rakéták vagy bombák nem robbantak fel azonnal a becsapódáskor. Ilyenkor a Hamász speciális tűzszerész alakulatai igyekeztek minél előbb hatástalanítani a tölteteket. Legtöbbször sikerrel jártak, de nem mindig volt szerencséjük: ma délelőtt öten meghaltak a Gázai övezetben egy izraeli rakéta szétszerelése közben, köztük egy külföldi újságíró is. 

Ma délelőtt a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezett tűzszerészei próbáltak meg hatástalanítani egy fel nem robbant lövedéket Bét-Lahíjában. Igazából rutinmunka lett volna, mivel már nem egyszer szereltek szét fel nem robbant bombákat és tölteteket. A csoportot pedig Hazzám Abu Murád vezette, aki a Hamász észak-gázai tűzszerészegységének vezetője volt, és nagyon komoly tapasztalatokra tett szert ezen a területen. Talán ezért is bízott egy külföldi újságíró abban, hogy a csoport sikerrel jár, s közelről kezdték el felvenni egy bomba hatástalanítását. Azonban az eset sikertelenül végződött: egyelőre ismeretlen okok miatt a rakéta robbanószerkezete működésbe lépett, és a robbanásban öt ember, köztük a Murád is életét vesztette, többen pedig megsebesültek.

Az áldozatok között volt a külföldi újságíró is. A 35 éves, olasz Simone Camilli az AP amerikai hírügynökség videós újságírója volt, és az első külföldi tudósító, aki életét vesztette a Gázai övezetben. Vele együtt halt meg  Abu Afash, az újságírónő tolmácsa is. A hírügynökség közlése szerint a tragédiában egy másik AP-s, Hatem Moussa fotós is súlyosan megsérült. Camilie 2005 óta dolgozott az AP-nak. 

Korábban a Hamász al-Aksza rádiója azt közölte, hogy Izrael megsértette az éjfélkor lejáró háromnapos tűzszünetet, és bombázta az övezet északi részén lévő várost.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez