Tucatjával ölik a tálibokat

Legkevesebb 13 feltételezett iszlamista fegyveres halt meg két dróntámadásban vasárnap Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos területein – közölték helyi biztonsági szervek illetékesei.

Öt különböző katonai forrás is arról számolt be, hogy négy fegyveres, köztük az al-Kaida terrorszervezet egy tagja halt meg, amikor egy amerikai drón csapást mért egy épületegyüttesre az Észak-Vazirisztán tartomány székhelyétől, Mirmsától 45 kilométerre fekvő Hár Tangi faluban. Más forrás szerint hat fegyverest öltek meg.
Egy pakisztáni rendőrparancsnok közlése szerint vélhetően szintén amerikai  dróntámadás végzett kilenc fegyveressel a Kunar tartománybeli Siltánban is. Az év első felében jelentősen csökkent a pakisztáni területen végrehajtott dróntmadások száma, mialatt az iszlámábádi kormány béketárgyalásokat folytatott a tálibokkal. A
tárgyalások megszakadása után a támadások újra elkezdődtek, néhány nappal azt
megelőzően, hogy a pakisztáni hadsereg június közepén hadműveletet indított a
tálibok ellen. A pakisztáni kormány gyakran fejezi ki nyilvános tiltakozását az ország területén végrehajtott amerikai dróntámadások miatt, de Pakisztánban
sokan úgy gondolják, hogy kormányuk titokban segítséget nyújt a műveletekhez az
Egyesült Államoknak. A dróntámadásokban megöltek számáról gyakran érkeznek
egymásnak ellentmondó hírek, amelyeket független forrásból nehéz megerősíteni,
mivel Észak-Vazirisztán civilek számára gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált.
Mielőtt a pakisztáni hadsereg hadműveletet indított a külvilágtól meglehetősen
elzárt területen, felszólította a helyi lakosságot, hogy hagyják el a körzetet, az utakon pedig ellenőrzőpontokat állítottak fel. A hadsereg közlése szerint eddig mintegy ezer fegyverest öltek meg a hadműveletben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez