Geopolitikai földrengés: Kína megelőzte Amerikát

A Market Watch című gazdasági lap vezércikke fogalmaz így annak kapcsán, hogy vásárlóerő paritáson számolva Kína immár nagyobb szerepet játszik a globális gazdaságban, mint az USA.

A különbség persze egyelőre minimális: 16,5% illetve 16,3%, de minthogy az 1,4 milliárd lakosú Kína gyorsabban növekszik, így a 300 milliós Amerikának esélye sincs arra, hogy megfordítsa a trendet, és újra átvegye a vezető szerepet, melyet 1872 óta birtokolt. Az Egyesült Államok ekkor vette át a vezetést a globális gazdaságban, de a kortársak ezt nemigen vették észre: továbbra is a Brit Birodalmat csodálták, élén Angliával, a korábbi első helyezettel.

Most hasonlóképpen nem akarja tudomásul venni a közvélemény a kőkemény tényeket – írja az amerikai gazdasági szaklap. Pedig az IMF számai önmagukért beszélnek: 5 év múlva már szignifikáns lesz a különbség Kína javára. 26 800 milliárd dollár lesz a gazdasági összteljesítménye, míg Amerikáé “csak” 22 000 milliárd.

Kétszáz évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet: a Mennyei Birodalom volt a legnagyobb gazdasági egység, amely viszont elzárkózott a világtól. A nála jóval kisebb, de a világra nyitott Anglia megelőzte Kínát, amely végképp lemaradni látszott a globális versenyben. De már Napóleon császár figyelmeztette a világot: ha Kína felébred, akkor abba az egész világ beleremeg.

Nos, Kína felébredt. Tavaly már megszerezte a világkereskedelem első helyét, több mint 4000 milliárd dolláros forgalommal. Most pedig a gazdasági összteljesítmény terén is megelőzte Amerikát – igaz, hogy csak vásárlóerő  paritáson számolva. A hagyományos számítás szerint Amerika még tartja az első helyet, de meddig? És milyen következménye lesz annak, ha Kína lesz a világgazdaság meghatározó hatalma? Senki sem tudja a választ vagy talán csak maguk a kínaiak. Cung kuo – a középső birodalom, ez Kína neve az ország nyelvén. Vagyis 1,4 milliárd kínai számára nem újdonság, hogy hazája a világ közepe, de vajon mi következik ebből más országok számára?

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez