Nyolc halálos ítélet terrortámadások miatt Kínában

A hszincsiangi bíróság nyolc embert ítélt halálra két terrortámadás miatt, melyeket áprilisban és májusban követtek el a Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület fővárosában, Ürümcsiben.

 

 

 

 

 

Az Ürümcsi Népi Bíróság további 5 embert ítélt halálra, de az ítéletvégrehajtást az ő esetükben két évre felfüggesztették. Négy másik terrorista különböző idejű börtönbüntetést kapott. 

Az egyik legvéresebb nap volt Hszincsiang történetében, amikor május 22-én 39 embert megölt, és 94-et pedig megsebesített egy merénylet Ürümcsi piacán. Néhány héttel korábban a vasútállomáson robbantottak: ott három halott és 79 sérült maradt a helyszínen. 

A halálra ítéltek között van Ahmat Rixit, aki az ítélet szerint a csoport vezetőjeként felelős a halálos merényletekért, illetve Abliz Dawut, aki a májusi támadás fő elkövetője. A vád szerint mindketten rendszeresen nézték a kelet-turkesztáni iszlám mozgalom hanganyagait és videóit terrorcselekményekről. Aztán nyilvánosságra került egy videó, melyben egy maszkos férfi összerak egy bombát. A férfit később azonosították:  Ahmat Rixit volt, aki arra utasította a „harcosokat”, hogy robbantsák fel a bombát. A videót testvére, Abliz Rixit készítette.

A nyomozás megállapította, hogy az április 30-i terrorakciót szervezetten és előre megfontoltan hajtották végre, Ismail Yusup, a kelet-turkesztáni iszlám mozgalom tagjának segítségével. Jelenleg a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség és a kínai rendőrség is vadászik a férfira, akiről úgy vélik, hogy külföldön van.

(Photo:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez