Belharcok a török kormánypártban: Ki legyen az utód?

Habár Recep Tayyip Erdogan megnyerte Törökország modern történelmének első elnökválasztását, de a neheze csak most jön. Az új elnöknek a gazdasági és a külkapcsolati kihívásokon kívül legelőször arra a kérdésre kell megfelelő választ találnia, hogy ki követi őt majd a miniszterelnöki székben.

” Az AKP most a török nép hitét jelenti. Ne hagyjátok, hogy ellenségeink azt lássák azt, hogy megosztottak vagyunk. A párt egységét nem kezdhetik ki holmi belső viták.” – jelentette ki pár nappal ezelőtt Erdogan, ezzel utalva arra, hogy az Igazság és Fejlődés Pártjában most elég komoly belharcok dúlnak azért, hogy ki legyen Törökország következő miniszterelnöke.  Augusztus 21-én ül majd össze a kormánypárt végrehajtó bizottsága, és akkor hangzik majd el az új pártelnök- és kormányfőjelölt neve. A pártnak ezután még meg kell szavaznia a javaslatot, ám nem valószínű, hogy Erdogan választottja ne kapná meg a szükséges támogatást, de még mindig nincs meg a potenciális jelölt. 

A kérdés korántsem lényegtelen, mivel elemzők szerint az AKP egysége múlhat a döntésen, ha nem a megfelelő embert választja. Elemezők és a török gazdasági szereplők szerint a jelenlegi elnök Abdullah Gül lesz a következő török miniszterelnök, mivel Gülnek is jelentős befolyása és fontos bázisa van az AKP-ban. A leköszönő államfő ugyanis a választás után kijelentette, hogy “természetes számomra a pártba való visszatérés. Sőt szívesen vállalnák több feladatot is.” Ez utóbbi mondatot sokan úgy értelmezték, hogy Gülnek miniszterelnöki ambíciói vannak.   

Csakhogy az AKP-hez közeli források szerint Erdogan ma egy “informális szavazást” tartott szűk körben, ahol megkérdezte a kormánypárt tagjait: kit látnának szívesen a miniszterelnöki poszton. A szavazatok összeszámlálása után meglepő eredmény született: a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem Gül, hanem Ahmet Davutoglu külügyminsziter kapta a legtöbb bizalmat. Sőt állítólag Abdullah Gül neve igazán fel sem merült a potenciális utódok között a további jelölt az egykori közlekedésügyi miniszter Binali Yildirim és Mehmet Muezzinoglu egészségügyi miniszter volt. 

A következő miniszterelnökről augusztus 27-én szavaznak a párt tagjai.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez