Fatwa a fürdőben kukkolásról

Teljesen rendben van, ha egy férfi zuhanyzás közben meglesi majdani feleségét. Erről adott ki fatwát, vagyis vallási állásfoglalást egy szalafista hitszónok Egyiptomban.

Usama al-Qawsi, az Egyiptomban legkonzervatívabb, legfundamentalistább muszlimoknak számító szalafisták egyike magabiztosan állítja egy videón, hogy elfogadható, ha egy férfi elrejtőzve kukkol a választottja fürdőszobájában, amíg a szándékai “tiszták”.

“Ha becsületes vagy, és tényleg el akarod venni azt a nőt, és el tudsz rejtőzni, hogy titokban meglesd, és lásd azt, amit nem enged látni az esküvő előtt, nos, mindez elfogadható, egészen addig, míg a szándékaid tiszták’ – mondja a szalafista hitszónok. 

“A Próféta egyik társa is ezt tette. Néhányan helytelenítették ezt, de maga a Próféta azt mondta: Ha láthatsz valamit, ami arra indít, hogy el akarjad venni, hát nosza, csináld”.

Az iszlámban a nők senki más férfinak nem fedhetik fel a testüket, az arcuk és a kezük kivételével, mint a férjüknek és közvetlen családtagoknak, az utóbbiaknak persze csak bizonyos korlátok között.

{youtube}-0PgKf9DDdc{/youtube}

A provokatív új fatwára gyorsan reagált az egyiptomi vallásügyi miniszter. “Azt kérdezzük tőle és azoktól, akik egyetértenek vele: mi a dicsőség és a férfiasság abban, ha zuhanyzó nőket les meg valaki” – mondta Mohammad Mukhtar. Aki szerint egy civilizált konzervatív muszlim vagy keresztény társadalomban teljességgel megengedhetetlen, amiről a szalafista hitszónok fatwát hozott.

Ilyen állításokat egyébként már máskor is tettek a szalafisták – emlékeztetnek egyiptomi lapok. Egyikük például, aki a mozgalom alapítói közé tartozik, júniusban, a foci vébé idején azt mondta: a meccsek nézése elllentétes az iszlámmal, mert szórakozás, és az ilyesmi elvonja a figyelmet a világi feladatokról és a vallási kötelezettségektől egyaránt. Aminek a vége pedig az, hogy megsemmisülnek a nemzetek és a népek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez