Amit nem akarsz tudni: az Iszlám Államnak 50 ezer tagja van csak Szíriában

A kegyetlenkedéseiről hírhedt dzsihádista Iszlám Államnak több mint 50 ezer tagja van Szíriában. Júliusban, iraki villámoffenzívája csúcspontján csatlakoztak hozzá a legtöbben: 6 ezren.

A londoni székhelyű Syrian Observatory for Human Rights adatait idézi az AFP. Ezek szerint lépte át az 50 ezres határt az Iszlám Állam harcosainak száma Szíriában. Ebből 20 ezer a nem szíriai dzsihádista. A jogvédő szervezet aktivistáktól, orvosoktól és jogászoktól szerzi az értesüléseit. Azt mondja: júliusban volt a legnagyobb és legsikeresebb a toborzás, akkor egy hónap alatt 6 ezren csatlakoztak. Arra, hogy ezeket a számokat független forrás is megerősítse, a szíriai polgárháború és az Iszlám Állam természete miatt semmi esély nincs.

Az emberi jogi csoport igazgatója, Abdel Rahman azt állítja: a múlt hónapban csatlakozottak között több mint ezer a külföldi, Csecsenföldről, Európából, arab országokból és Kínából. A legtöbben Törökországon keresztül jutottak be Szíriába.

Más új tagok a rivális felkelő csoportoktól álltak át, 200-an az al Kaida “leányvállalatából”, a Nuszra Frontból. Az Iszlám Állam az al Kaida iraki ágából nőtt ki, de aztán a nemzetközi terrorszervezet szakított vele. Kezdetben több fegyveres ellenzéki csoporttal is együttműködött Szíriában, de a rivális felkelő csoportokkal és a civilekkel szemben elkövetett kegyetlenkedései miatt azok szembeszálltak vele az év elején.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez