Valóban az egyiptomi és az emírségi légierő bombázta Tripolit

Először a helyi iszlamista csoportok jelentették ki, hogy a múlt héten végrehajtott légitámadások mögött nem Haftár tábornok áll, hanem más arab országok repülőgépei. Később az amerikai média is azt állította, hogy a líbiai fővárosban élő iszlamistákat az egyiptomi és az emírségi légierő bombázta, s ezt hallgatólagosan Washington is elismerte. Kairó még most is tagadja a vádakat és Abu Dhabi pedig még mindig nem szólalt meg ez ügyben. Azonban egy dolog biztos: a líbiai káosz már elképesztő méreteket öltött… 

A hétvégén a Fadzs Libia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista csoport azt állította, hogy a múlt héten légitámadásokat hajtottak végre az állásaik ellen. A bombázásokban tíz ember vesztette életét. Csakhogy a Fadzs Líbia szerint nem a Halifa Haftár líbiai tábornok áll a támadás hátterében, hanem más országok légierői. “Az ideiglenes kormány és a parlament is bűnrészes abban, hogy engedélyezték más országoknak a légicsapások végrehajtását. Ezzel gyakorlatilag árulást követett el, s emiatt elvesztette a jogát a nép kormányzására.” – jelentette ki a szervezet szóvivője, majd hozzátette, hogy szerintük az egyiptomi és az emírségi légierő gépei hajtották végre a “gyáva támadást”.

Hétfőn az amerikai média elsőként számolt be arról, hogy az iszlamistáknak feltehetőleg igazuk volt: valóban más országok hajtották végre az akciót. Habár később a Fehér Ház nem nevezte meg a bombázást végrehajtó országokat, de nem is tagadta a sajtó értesüléseit, s ezzel elismerte, hogy a támadás az egyiptomi és az emírségi légierő “közös hadművelete” volt. A New York Times arról tudósított, hogy a repülőtereket, a kiszolgáló személyzetet és a felszerelést az egyiptomi hadsereg biztosította, ezzel szemben az emírségek küldték a gépeket, a pilótákat és az üzemanyag-utántöltő gépeket. 

Viszont tény, hogy az egész bombázás az Egyesült Államokat is meglepetésként érte, mivel nem számított arra, hogy Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek egyáltalán képes arra, hogy ilyen támadást hajtson végre, mégpedig a legnagyobb titokban. Kairó napokig hevesen tagadta  beavatkozást, az emírségi kormány pedig meg sem szólalt ez ügyben. Sőt, maga a líbiai “kormány”, vagy legalábbis annak nagykövete az ENSZ-ben, szintén “elképzelhetetlennek” tartott egy ilyen mértékű katonai kooperációt a két arab állam között. “Mind Egyiptomnak, mind az Egyesült Arab Emírségeknek megvannak a maguk problémái. Kairó el van foglalva a Sínai-félszigeten harcoló szélsőségekkel, Abu Dhabinak pedig túl messze van Tripoli. Az emírségi haderőnek egyszerűen nincs meg a kapacitása és a technológiai felszereltsége egy ilyen hadművelet végrehajtására.” – jelentette ki Ibrahim Dabbashi.

Washington korántsem örül annak, hogy a térségbeli szövetségesei a jóváhagyását sem kérték a bombázások előtt, valamint nem is egyeztettek az Egyesült Államokkal. Egyiptom már eddig is “külön utakon” járt, mivel a belpolitikai események – a betiltott Muszlim Testvériség tagjainak tömeges halálra ítélése – és a külpolitikai döntések – Oroszországhoz való közeledés – miatt is már fokozatosan romlanak az amerikai-egyiptomi kapcsolatok. Azonban ennél jóval nagyobb pofont jelent az amerikai vezetésnek az, hogy az Egyesült Arab Emírségek is részt vett az akcióban, miközben a Perzsa-öböl menti monarchia az egyik legszorosabb szövetségese az Egyesült Államoknak. Ezenfelül az USA az emírségi hadsereg legnagyobb fegyverellátója.

A Fehér Ház attól tart, hogy a bombázás után”a káosz még inkább kiteljesedik” Líbiában.Az Egyesült Államokon kívül az európai országok is megszólaltak: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország korábban felszólította a felségjel nélkül támadó gépeket küldő államokat, hogy hagyják abba a nemzetközi jogot sértő akciót, mert az csak elmélyítheti a válságot Líbiában. A kairói kormány még kedden is tagadta a bombázásokat, sőt külön kiemelte, hogy semmiféle katonai akció nem folyik az észak-afrikai országban. Fattah asz-Szíszi le is szögezte, hogy nincsenek egyiptomi katonák Líbia területén és nem avatkoznak be az eseményekbe. 

Fontos megjegyezni, hogy a bombázások amúgy sikertelenek voltak. Habár a támadás okozott némi veszteséget a líbiai iszlamista milicistáknak, de a Líbia Hajnala hétvégén teljes ellenőrzése alá vonta a nemzetközi repülőteret Tripoliban. Hétfőn szétkergették az ideiglenes kormányt, helyükbe egy “nemzeti megváltás kormányt” neveztek ki. Abdullah al-Száni miniszterelnököt megfosztották hatalmától, s helyére Omár el-Hászi került. Jelenleg Líbiában (ismét) két rivális parlament, illetve két rivális kormány működik, más támogatókkal: al-Szani kormányát – aki nem adja át a hatalmat és puccsról beszél – Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek támogatja, miközben a “nemzeti megváltás kormányát” Törökország és Katar láttja el fegyverekkel. Mindeközben pedig az országban megjelentek a szélsőséges iszlamsita és terrorista szervezetek – mint például az al-Kaida és az egyiptomi Muszlim Testvériség – és Halifa Haftár líbiai tábornok pedig a líbiai “hadsereg” meg a nacionalista erők támogatásával hozzálátott az észak-afrikai ország egyesítéséhez. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez