Tengeri incidens a Perzsa-öbölben: az amerikai haditengerészet rálőtt egy iráni halászbárkára

A Perzsa-öbölben állomásozik az Egyesült Államok haditengerészetének ötödik flottája, amelynek elsődleges célja Irán “ellensúlyozása” és “sakkban tartása” a régióban. Azonban emiatt gyakran történnek incidensek a térségben, mint ahogy most is: az  amerikai parti őrség egyik járőrhajója a Perzsa-öbölben tüzet nyitott egy iráni vitorlás halászbárkára, ahonnan géppuskát szegeztek az amerikai személyzetre.

A Perzsa-öbölben, mégpedig a nemzetközi vizeken, egy kisebb incidens történt Irán és az Egyesült Államok között. Egy iráni halászhajót közelített meg az amerikai haditengerészet Monomoy nevű járőrhajója, a szokásos tengeri biztonsági rutinellenőrzés céljából. A halászbárka legénysége azonban egy 50 kaliberes géppuskát szegezett a járőrhajóra, de nem nyitott tüzet rá, sőt nem is figyelmeztette az amerikai legénységet. 

A Monomoy ezt követően irányt váltott és “önvédelemből” leadott egy lövést. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője kijelentette: nem volt jele annak, hogy lövés eltalálta volna az iráni vitorlást, amely nem viszonozta a tüzet és elhagyta a helyszínt anélkül, hogy kapcsolatba lépett volna az amerikai hajóval.

Ez nem az első ilyen tengeri incidens az Egyesült Államok és Irán között. Legutoljára ez év februárjában futottak ki iráni hadihajók az Atlanti-óceánra és az Egyesült Államok tengeri határai felé indultak. Később azonban Teherán visszarendelte a hajókat. Korábban 2011 júliusában, Habibollah Szajjari altengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka, már egy nyilatkozatában rávilágított arra, hogy az Iszlám Köztársaság lépéseket fog tenni az Egyesült Államok erős jelenléte ellen a Perzsa-öbölben.Ekkor jelentette ki azt is, hogy keresik a lehetőségét annak, hogy egy haditengerészeti bázis hozzanak létre az Atlanti óceán valamelyik részén. Nem zárta ki, dél-amerikai országokkal kötött megállapodás lehetőségét sem az iráni haditengerészet első embere.

2013-ban először a történelemben iráni hadihajók jelentek meg a Földközi-tengeren.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez