Iszlám Állam? Nem, egy új hivatalos megnevezésen gondolkodnak a muszlimok

Kétségtelen, hogy az a terrorista csoport, amely Iszlám Államnak, avagy a “kalifátusnak” nevezi magát, negatívan érinti az iszlám vallást, s a laikusok számára egyenlőség jel kerül a muszlimok és a fegyveres csoport tagjai közé. Ezért több országban is kampányt indítottak azért, hogy még véletlenül sem nevezzék őket Iszlám Államnak. Köztük van Egyiptom is, ahol a napokban már felszámolták a terrorista csoport első helyi sejtjét. 

Shavki Allám egyiptomi főmufti komoly kampányt indított azért, hogy senki nevezze az Irakban és Szíriában tomboló és számtalan ember haláláért, valamint megkínzásáért felelős terrorista csoportot „Iszlám Államnak”. Szerinte a „kalifátus” eleve antitézise mindannak, ami az iszlámot jelenti és a muszlimokat jellemzi. A Dar al-Ifta (A vallásjogi vélemény intézménye) harcot hirdetett a terrorista szervezet ellen: elsősorban nem a frontokon, hanem a „hátországokban”. A szervezet ugyanis azt próbálja meg elérni, hogy külföldi média „dobja” az Iszlám Állam – angolul Islamic State (IS) – és a „szunnita lázadók, szunnita szélsőségesek” kifejezéseket. Helyettük pedig az al-Qaeda Separatists in Iraq and Syria (QSIS), vagyis az al-Kaida Szeparatisták Irakban és Szíriában megnevezést használják. 

„Ennek a csoportnak nemcsak az iszlámhoz, de még a szunnitákhoz sincs semmi köze. A tömeges kivégzések, a síita szentélyek felrobbantása, külföldi állampolgárok lefejezése és a más vallásúak elüldözése nem képzi részét az iszlámnak. Ez egy beteges és elcsúfított ideológia, amely az iszlám mögé bújik, de egy káros parazita az egész vallásunkra nézve.” – jelentették ki a kampány vezetői. A Dar al-Iftaban munkájában főleg egyetemista diákok, jogászok és muszlim vallástudósok vesznek részt, s lényegében ők adják ki a különböző vallásjogi határozatokat. 

A kairói kormány, köztük Fattah asz-Szíszi is, szintén támogatta az elképzelést. Az egyiptomi elnök hétfőn találkozott az egyiptomi sajtó munkatársaival és kijelentette, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet célja az iszlám lejáratása és ebben bizony a nyugati média aktívan segédkezik, mivel úgy tudósítanak és fogalmazzák meg a cikkeket, mintha egyenlőség jel lenne  az iszlám – szűkített értelemben szunnita – és a „kalifátus barbársága” között. Ezért mihamarabb változtatni kellene a megnevezéseken, sőt a nyugati forrásokból átvett cikkekben át kell írni az Iszlám Államot. Ez érinteni fogja a közösségi médiát is: a hatóságok alaposan figyelni fogják, hogy a terrorszervezettel kapcsolatban milyen pro és contra vélemények hangzanak el, kik töltenek fel képeket a „kalifátus” zászlójával, vagy épp kik dicsérik annak „iszlámellenes tetteit”.

Azonban az egyiptomi hatóságok nemcsak az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorszervezet szóbeli és eszmei, hanem „gyakorlati” támogatásától is tartanak. Kairó szerint előbb-utóbb az észak-afrikai ország is terrorcsoport célkeresztjébe kerül. Félelmük korántsem alaptalan: a napokban az egyiptomi rendőrség elfogta a terrorszervezet egyik egyiptomi sejtjének 12 tagját, köztük az új terrorcsoport fejét és két helyettesét. Egy közzétett videón beismerik, hogy az iszlám vallásjogi előírásoknak megfelelően hűségesküt tettek a Szíriának és Iraknak is több tartományát uraló dzsihádista szervezet önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak.

A sejt parancsnokát Hamdi Szaad Fathinak hívják, aki elmondta, hogy 2012-ben Líbiába utazott, és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik táborában harci kiképzésben részesült. Fathi saját elmondása szerint a lőfegyverek és a saját készítésű robbanószerkezetek specialistája lett. Az iszlamista harcos vallomása szerint egy ideig Maliban vett részt különböző fegyveres akciókban, majd egy sebesülés miatt visszatért Egyiptomba, és két terrorcsoportot is alakított, mielőtt a „kalifátus” egyik káderével, bizonyos Szajjed Júszeffel kapcsolatba lépett volna.

Szajjed volt az „összekötő elem”: Fahti által toborzott emberek ő „jutatta el” Szíriába és Irakba. Egy második gyanúsított a kihallgatása során elismerte, hogy a Gázai övezettel és Izraellel határos Sínai-félsziget északi régiójában kapott harci kiképzést, majd a térségben aktív at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyisenhit és Szent Háború) milícia tagjaként Izrael elleni gránáttámadásokra készült. További tagok az egyiptomi keresztény kisebbség és a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett terrortámadásban vettek részt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez