Szaúdi üzletemberek vásárolják fel Egyiptom építőipari cégeit

Mohamed Murszi bukása óta a Perzsa-öböl menti monarchiák kiemelten támogatják Egyiptomot. Ez nemcsak a több milliárd dollárnyi kölcsönt és energiasegélyeket jelenti, hanem azt is, hogy egyre több üzletember fektet be az észak-afrikai országba, vagy épp felvásárolja az egyiptomi vállalatokat. A szaúdiak figyelmét elsősorban az egyiptomi építőipari piac keltette fel. 

Habár azt már korábban bejelentették, hogy a CPC (Construction Products Holding), amely a hírhedt szaúdi Bin Láden család érdekeltségébe tartozik, felvásárolta az egyiptomi Szfinx Üveggyártó Zrt.-t mintegy 190 millió dollárért, de csak ezen a héten írták alá az erről szóló szerződést. A 2008-ban alapított Szfinx Üveggyártó az észak-afrikai ország egyik legjelentősebb építőipari cége. Nemcsak Egyiptom, hanem Afrika egyik legnagyobb vállalata, amelynek számos más országban is vannak befektetései. Ezenfelül ők finanszírozzák Egyiptom legnagyobb építkezési projektjeit: Észak-Kairó fejlesztése (2,1 milliárd USD), Új-Gíza (1,8 milliárd USD) és „Grand Heights” (1,2 milliárd USD).

A Közel-Keleten amúgy is építőipari és infrastruktúra fejlesztései „boom” zajlik, csak júliusban 8 milliárd dollár értékű kereskedelmi szerződéseket kötöttek a vállalatok a régióban. A MEED, egy közel-keleti üzleti hírszerző vállalat szerint, mintegy 200 megaprojekt zajlik egyszerre a régióban – az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Egyiptom – és ezek értéke eléri az 1,5 billió dollárt. Ugyanakkor más országok is hasonlóan jelentőségű fejlődés elé néznek: Omán, Bahrein, de még Irak, amelyek  körülbelül 40 nagyszabású tervet finanszírozott meg és ezek értéke eléri az egy milliárd dollárt.

Nem a Szphinx az egyetlen egyiptomi vállalat, amelyben hatalmas részesedést szereztek a szaúdiak. A Citadel Capital nevű cégben például 76 százaléknyi részesedést szereztek a szaúdi üzletemberek, amely bányászattal foglalkozik és cementet állít elő. A szaúdi Coca-Cola gyár egy 100 millió dollár értékű befektetésre készül Egyiptomba, többek közt felvásárolva a helyi üdítőital vállalkozásokat is. Egy emírségi üzletember a következő öt évre pedig 2,5 milliárd értékben kíván beruházni az észak-afrikai országba.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez