A Zara visszavonta az antiszemitának tartott pólókat

A Zara nevű üzletláncot már nem először bírálták néhány eléggé különös ruhadarabja miatt. Korábban az egyik “A fehér az új fekete” feliratú pólójuk miatt kellett bocsánatot kérniük, de most megint piacra dobtak egy eléggé félreérthető terméket, ami nemcsak az Egyesült Államokban és Európában, hanem Izraelben is borzolja a kedélyeket. 

A túl nagy nemzetközi felháborodás miatt a Zara nevű cég azonnali hatállyal levette a polcairól azt a ruhát, ami először úgy nézett ki, mint a koncentrációs táborokban a zsidók által viselt uniformis. A Zara nevű céget birtokló spanyol Inditex nem győzött bocsánatot kérni a kisgyerekeknek szánt pólóért, ugyanakkor a cég vezetése leszögezte: a ruhát nem a történelem eme szörnyű korszaka – vagyis a második világháború – ihlette, hanem a a cowboy-filmek, s ezt “seriff jelmezként” dobták a piacra a kicsik számára.  

Ez a póló legelőször az európai piacon tűnt fel. Azonban, amint kikerült a polcokra a helyi médiumok azonnal rászálltak az új termékre, sokan tettek közzé képeket a termékről a közösségi oldalakon, mint a Twitter és a Facebook. Nem gondoljátok, hogy az új Zara seriffpóló kinézete nagyon emlékeztet valamire, talán a holokausztra? – írta ki a cég adatlapjára az egyik vásárló. 

Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy Izraelben is felbukkanjon a hír.  “A ruhán egy hatágú csillag látható pont azon a helyen, ahol a zsidók viselték a megkülönböztető Dávid-csillagot a nácik koncentrációs táborában. Az egész póló szerkezete, a “kék színű zebracsíkok” kísérteties hasonlóságot mutatnak az egykori koncentrációs táboraiban használt uniformisokkal. – olvasható a Haaretz című izraeli napilap oldalán. Ezután izraeli és európai zsidó szervezetek tiltakoztak és petíciót gyűjtöttek azért, hogy a Zara visszavonja az árut. 

Amúgy ebben az évben nem ez az első ilyen botránya a Zara-nak: augusztus elején a divatcég egy másik pólójának felirata váltott ki óriási felháborodást, de nem Izraelben, hanem az Egyesült Államokban. A pólón olvasható felirat az volt, hogy “A fehér az új fekete”. Habár egyesek szerint ez a divatra akart utalni, miszerint a ruhák és a jelszavak határozzák meg az adott divatot, de mivel gyakorlatilag a póló kiadásával egy időben zajlottak a zavargások az amerikai Ferguson városában,ezért sokan rasszistának minősítették. 

A Zara üzletláncnak körülbelül 2000 üzlete van a világ 88 országában. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez