Lefejezések Egyiptomban is, ISIS-módra

Terjednek az ISIS módszerei: ma Egyiptomban jelentette be az ottani legradikálisabb terrorcsoport, hogy lefejezett négy egyiptomi “Moszad-ügynököt”.

A fej nélküli holttestekre már korábban rábukkantak a Sínai félszigeten, de azt nem tudták, hogy ki volt az elkövető. A férfiakat két nappal korábban hurcolták el fegyveresek, miközben autóval Sejk Zuwaid városába tartottak, alig néhány kilométerre a Gázai övezettől. A Twitteren ma közzétett videón az Anszar Bayt al-Makdisz, Egyiptom legveszélyesebb fegyveres csoportja azt közölte, hogy az elfogott férfiak az izraeli Moszadnak kémkedtek.

Fekete maszkos fegyveresek állnak a térdelő foglyok felett, miközben az egyik harcos egy közleményt olvas fel. Aztán már csak a lefejezett embereket látni.

A filmre vett gyilkosság nagyban hasonlít azokra, amelyekről az Iszlám Állam terrorszervezet tett ki videókat az internetre, így például az amerikai újságíróéra, James Foley-éra. Az egyiptomi csoportot vélhetően a kivégzéseiről hírhedt ISIS inspirálta.  

A sínai militánsok valószínűleg nem kötődnek hivatalosan az Iszlám Állam harcosaihoz. Ugyanakkor az egyiptomi hírszerzés szerint az ISIS befolyásolta azokat az egyiptomi militánsokat, akiknek a líbiai határ túloldalán van a bázisuk, és akik kapcsolatba léptek a Sínai félszigeten működő Anszar Bayt al-Makdisszal – írja a Reuters.

Jóllehet a lefejezett egyiptomiak civilek voltak, kezdetben biztonsági források arról beszéltek, hogy a hadsereghez és a rendőrséghez kötődtek, és emiatt válhattak célponttá.

A videón a terrorszervezet azt állítja, hogy áldozatai bevallották a kémkedést. Ketten közülük megjárták az izraeli börtönöket csempésztevékenységért, a másik kettő pedig azt mondta, hogy a Moszad fizetett nekik az értesüléseikért.

A csoport szerint a férfiak olyan információkkal látták el az izraelieket, amelyeket azok felhasználtak július 23-án a Sínai félsziget északi részén végrehajtott légicsapásban, melyben az Anszar Bayt al-Makdisz három tagja meghalt. Az egyiptomi hadsereg szerint aznap semmilyen izraeli harci gép vagy drón sem lépett be az egyiptomi légtérbe.

A Sínain működő militáns csoportok már több mint egy éve intéznek támadásokat rendőrök és katonák ellen: azóta, hogy Sziszi mostani elnök vezetésével a hadsereg megfosztotta a hatalomtól Mohamed Morszi elnököt és a Muzulmán Testvériséget.  

Eleinte a félszigeten támadták a biztonsági erőket: azon a távoli, de stratégiai részén Egyiptomnak, amely Izrael, a Gázai övezet és a Szuezi Csatorna között fekszik. Később azonban az ország más területeire is kiterjesztették robbantásos merényleteiket. Az erőszak visszavetette a turizmust, az egyiptomi gazdaság egyik fő oszlopát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez