Nászajándékot kapnak az ISIS házasuló harcosai

Az ISIS vezetője, a “kalifa”, Abu Bakr al-Bagdadi rendelte el, hogy a terrorcsoport házasságra lépő tagjai mind kapjanak nászajándékot. Nem volt kicsinyes: a ház mellé pénz is jár a harcosoknak. A családos dzsihádisták állítólag eltökéltebben harcolnak, mint a függetlenek.

Méghozzá 1200 dollár, vagyis csaknem 300 ezer forint. Arról már korábban gondoskodott, hogy legyen kit elvenni. Júliusban társszerző irodát nyitott az ISIS, és az interneten is toboroz nyugati lányokat. A házasságkötés után pedig nászútra viszi az ifjú párokat.

A párkereső iroda al-Babban, Aleppo tartományban működik Észak-Szíriában, “egyedülálló nőknek és özvegyeknek, akik ISIS harcosokhoz szeretnének férjhez menni.” A Syrian Observatory for Human Rights megfigyelő csoport helyiek beszámolója alapján úgy tudja, hogy az érdeklődőknek meg kell adniuk a nevüket és a címüket, aztán már csak várniuk kell: “a harcosok kopogtatni fognak az ajtajukon, és megkérik a kezüket”.

Még júniusban Baidzsiban, az ISIS által ellenőrzött iraki városban a helyiek arról számoltak be, hogy megpróbálták elrejteni a szingli nőket a házasodni vágyó szunnita militánsok elől. De aztán a legrosszabb félelmeik igazolódtak be: a harcosok házról házra jártak, és összeírták a férjezett nőket, illetve a hajadonokat és özvegyeket.

“Azt mondták, hogy sokan közülük nőtlenek, és feleséget akarnak. Erővel bejöttek a házba, és elkérték a nők személyijét, és ellenőrizték benne, hogy férjnél vannak-e” – mesélte egy asszony az Independent-nek.

Augusztus elején az elfogott jazidi nőket osztották csoportokba, fiatalokat és idősebbeket külön-külön, és könyörögtek nekik, hogy térjenek át az iszlámra. Így tudják ugyanis csak feleségül venni őket. “Kérleltek bennünket… ígértek mindent, házat, boldog életet” – mesélte egy nő, aki el tudott szökni. Ugyanakkor azok a szóbeszédek, amelyek nők megerőszakolásáról és szexuális rabszolgaságról szóltak, többnyire nem bizonyultak igaznak: az egyik őrnek, aki megsimogatott egy fiatal jazidi nőt, a társai levágták az ujjait.

A kegyetlenkedéseiről, lefejezésekről, keresztre feszítésekről hírhedt terrorszervezet nagy területeket tart az ellenőrzése alatt Szíriában és Irakban. Ahol hajtóvadászatot folytat a kisebbségek ellen: körülbelül 200 ezer ember menekült el otthonából az ISIS elől. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez