Delfinekkel táncolók

“A víz alatt voltam, csodáltam a körülöttem uszkáló tucatnyi delfint, amikor hirtelen észrevettem: stratégiát követnek. Miközben a fiatal delfinek játszani hívnak, az idősebb nőstények szép lassan közénk kerülnek, hogy megvédjék őket.” Watter al Bahry kutatóútjáról beszél a Vörös tengerben, és közben izgalomtól ragyog a szeme.

A fiatal kutató és fotós részt vett a Vörös tengeri Delfin Projektben, abban a kezdeményezésben, amelyet a HEPCA nevű civil szervezet indított útjára 2010-ben, a Vörös tenger élővilágának tanulmányozására és megóvására. A projekt a közösségek felődését is ösztönzi Marsza Alamban, Szamadaiban és a Satayah zátonynál.

“Most először tanulmányozunk Egyiptomban delfineket és bálnákat 70 év óta, amikor is Jacques Cousteau elkészítette utolsó jelentését” – mondja Marina Costa olasz kutató, aki szintén részt vesz a projektben. Egyiptom az egyik legizgalmasabb hely a világon a tengeri kutatásokhoz, és “az egyetlen olyan ország, amely törvénybe iktatta a voros tengeri cetek védelméről szóló dzseddai egyezményt” – teszi hozzá.

“Hogy miért fontos ez? A delfinek olyanok a tengernek, mint a madarak az égnek: nélkülük az egész ökorendszer összeomlik” – magyarázza a BarakaBits-nek Watter al Bahry. Ezek itt az ő fotói.

delfin3

delfin4

delfin5

delfin6

delfin7

delfin8

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez