Újabb tisztogatási hullám a török rendőrségben

Még egy hete sincs, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök letette a hivatali esküjét, de máris folytatódtak a júliusban megkezdett tisztogatási hullámok a török rendőrségben. Ezúttal nem kímélték a korrupcióellenes osztályt sem, mivel a korrupciós ügyekben nyomozó vezető rendőrt szintén letartóztatták.

A mai napon egy újabb tisztogatási hullám vette kezdetét Törökországban: 34 rendőrt tartóztattak el a kis-ázsiai országban. Néhányat közölük már ki is hallgattak, s a török sajtóértesülések szerint mindannyian felelősek azért, mert hónapokkal ezelőtt “puccsot akartak végrehajtani” Recep Tayyip Erdogan (akkori) miniszterelnök ellen. Ezenfelül részt vettek “egy párhuzamos társadalom kiépítésében is”, s “túl szoros kapcsolatokat ápoltak” a bűnözői szervekkel.

A letartóztatottak között van a gazdasági bűnözési ügyekben illetékes különleges isztambuli egység volt vezetője, Yakup Saygili is. Ő volt az, aki a Recep Tayyip Erdogan a korrupciós botrányokat vezette és nevéhez fűződik a több török miniszter fiának a letartóztatása is. Később a Erdogan és fia ellen folytatott nyomozást, mivel a YouTube nevű oldalra felkerült egy hangfelvétel, amelyen – angol szinkronszínészek tolmácsolásában – Erdogan éppen Bilal fiával beszél. Éppen azon vitatkoznak, hogyan osszanak szét 30 milliárd eurót a török üzletemberek között. 

Erdogan a közvetlen környezete ellen decemberben indított korrupciós vizsgálat mögött régi szövetségesét, az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, és a török igazságszolgáltatás és rendőrség soraiban nagy befolyással bíró Fethullah Gülent sejti, aki szerinte meg akarja dönteni hatalmát.

Azonban a letartóztatások és a török társadalom “Gülen-mentesítése” már igazából 2014 elején kezdetét vette. Január elején háromszázötven rendőri vezetőt váltottak le Ankarában. Az elmozdított rendőrök közül volt, akit továbbképzésre küldtek és volt, akit vidékre vagy a közlekedés-rendészethez helyeztek át. Az “áthelyezettek” döntő többsége a török korrupcióellenes osztályon dolgozott és részt vettek decemberben több kormányhivatalnok, valamit üzletember őrizetbe vételében.

A török rendőrség elleni hadjárat július 22-én vette kezdetét a kis-ázsiai országban.  Az első hullám során 115 rendőrt vagy rendőrségi tagot állítottak elő és ezek közül 31-nek már a múlt héten elrendelték az előzetes letartóztatását. A vád: bűnszövetkezetet hoztak létre és telefonokat hallgattak le. Augusztus 5-én  pedig újabb 33 embert tartóztattak le.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez