Az internet elviselésére kéri az ajatollahokat az iráni elnök

Irán államfője azt kérte az ország vallási vezetőitől, hogy legyenek toleránsabbak és elfogadóbbak az internet és az új technológiák iránt. A befolyásos keményvonalas vallási elit nyiltan világháló-ellenes az Iszlám Köztársaságban.

Hasszan Rohani az egyház képviselőivel tartott találkozóján hozta fel a témát. Azt mondta: fontos az internet a többre vágyó diákoknak és szakembereknek, akik új tudást akarnak szerezni és lépést akarnak tartani a legfrissebb tudományos eredményekkel.

“A mai világban az, aki nem tudja használni a világhálót, és nem is akarja, nem nevezhető szakembernek, de még csak diáknak sem… Nem zárhatjuk be a világ kapuját a fiatal nemzedékek előtt” – mondta az államfő az állami tévében is sugárzott beszédében.

Rohani, a tavaly nyáron megválasztott mérsékelt reformista elnök megígérte, hogy kiterjeszti az internetes szabadságot, de kemény ellenállásba ütközik a keményvonalasoktól, akik ellenzik a harmadik generációs mobiltechnológiát is: szerintük az az erkölcstelenség útját kövezi ki, gyorsan és könnyedén lehet vele erkölcstelen képeket megosztani.

Az elmúlt hetekben ugyanakkor több iráni szolgáltató is kapott engedélyt a kormánytól 3G-s szolgáltatásra.

A hatóságok azután tiltottak be sok közösségi alkalmazást, így a facebookot, a twittert vagy a youtube-ot, miután az ellenzék a 2009-es nagy tüntetéseken mozgósításra használta ezeket. De sok iráni fiatal vagy technológia-őrült proxy szervereket használ, esetleg más trükökkel kerüli ki a tilalmat. 

A Rohani által megszólított internet ellenes vallási vezetők egyébként nem kényszerülnek ilyen kiskapukra. Khamenei ajatollahnak például saját internetes oldala mellett a facebookon, az istagramon és a twitteren is van profilja. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez