Önmaguk alatt vágták a fát az erőszakoskodó szaúdi vallásrendőrök

A jelek szerint visszaütött a vallás- és erkölcsrendészet izmozása egy Rijádban élő brit férfival. A szaúdiak, ahelyett, hogy még jobban félnék vagy tisztelnék a testületet, gúnyolódnak rajta. Viccet csinálnak a tagjaiból és nyiltan bírálják őket.

A brit férfit azért pécézték ki maguknak a múlt héten az egyik rijádi bevásárlóközpontban, mert arab feleségével együtt olyan kasszához állt sorba, amelyiknél nő volt a pénztáros. Fenyegetően követték a parkolóba, lefotózták őt és a kocsiját, mire a férfi válaszul ugyanezt tette velük és az ő autójukkal. Miután nem volt hajlandó átadni a képekkel a kameráját, brutálisan rátámadtak. Szaúdi felesége visszaütött, amikor az egyik vallásrendőr szabályszerűen ráugrott a férjre. Az erről készült rövid videó pillanatok alatt nagy siker lett, a vallásrendőrség bocsánatot kért, és vizsgálódik.

A szaúdiak meg gúnyolódnak. “ISIS-followers in the commission attack Briton”, vagyis “Az ISIS követői a bizottságban brit férfit támadnak” hashtag alatt gyűjtik a vicces képeket és megjegyzéseket. A “bizottság” a vallásrendőrséget jelenti, amelynek a hivatalos neve “Bizottság az erkölcs terjesztésére és a bűn megelőzésére”. Nos, vannak, akik filmszerepet ajánlanak a tehetséges repülő vallásrendőrnek, aki ugrás közben még rúgni is tud. Akad olyan is, aki azt mondja, hogy biztosan ezek a Pókember befejező kockái, amelyeket a szaúdi cenzorok kivágtak a filmből. Vannak, akik képeket raknak, és vannak, akik komoly kérdéseket tesznek fel. Például a népszerű humorista és tévés műsorvezető, Fahd al-Butairi, akinek csaknem másfél millió twitter-követője van.

Azt kérdezte: miért nem léptek ilyen gyorsan a hatóságok tavaly, amikor egy szaúdi testvérpár balesetben meghalt, miután a vallásrendőrség üldözte az autójukat? Ezt a posztot több mint ezren osztották meg. Más azt akarta tudni, hogy muszáj-e külföldinek lenni, ha az ember gyors vizsgálatot akar? Az al-Qoos fivérek ügye már egy éve húzódik.  A vallásrendőrség vezetője azt mondta az al Arabiyának: ő akkor azonnal elítélte a fiatal testvérpár halálát okozó üldözést. A bíróság ugyanakkor felmentette az ügyben érintett hat vallásrendőrt, akik ellen hazugság, csalás és a hatóság félrevezetése volt a vád.

A szaúdi erkölcs- és vallásrendőrség vélhetően sem a kritikának, sem a kigúnyolásnak nem örül. Nem a humorérzékéről híres. Nemrégiben egy cukrászt rúgatott ki az állásából, mondván, hogy az gúnyt űzött belőle. Olyan tortát készített ugyanis rendelésre, amelyen egy női sofőrt üldözött a vallásrendőrség. Amelynek egyébként a feladatai közé tartozik annak ellenőrzése is, hogy a nők, a világon egyedülálló tilalom ellenére, nem ülnek-e volán mögé Szaúd-Arábiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez