Irán növelni akarja az orosz búza importját

Nem sokkal az augusztusban kötött történelmi, legalább 20 milliárd értékű az olajat-árucikkekért szerződés után, Oroszország és Irán között ismét kereskedelmi tárgyalások zajlanak. Most Teherán leginkább az orosz gabona után érdeklődik, mivel a perzsa ország egyre nagyobb tételben vásárolja ezt a mezőgazdasági terméket. 

 

Az orosz média szerint az állami tulajdonban lévő United Grain Company (UGC) évi 1-2 millió tonna gabonát szállíthat Iránba, amely értéke – a mostani ár alapján – 250-500 millió dollár lehet. Az UGC egy vezetője szerint egy közös munkacsoportban tárgyal egymással a két fél, de egyelőre részleteket nem közöltek. Ugyanakkor az már biztos, hogy Irán cserébe a gabonáért 500 millió dollárnyi kőolajat ad el Oroszországnak. Csak hétfőn 200 000 tonnányi gabonát vásárolt a perzsa ország, amely évenként 5 és 7 millió tonnányi gabonát importál. 

Oroszországban bőven lesz búza eladásra. Az ország a világ egyik legnagyobb búzatermesztője, idén már 50 millió tonna búzát arattak le, de még csak a bevetett területek 64 százalékán végezték el az aratást. Moszkva és Teherán már 2014 januárja óta tárgyal egy kétoldalú barterkereskedelmi megállapodásról. Az akkori értesülések szerint 1,5 milliárd dollár lett volna a havi árukereskedelem értéke, azaz jelentősen nagyobb, mint a mostani hír szerint. 2014. augusztus 7-én öt évre szóló az olajat-árucikkekért szerződést kötöttek a felek: Irán adja a kőolajat, cserébe Oroszország pedig élelmiszert (gabonát és gyümölcsöket) és gépeket (vasút, mezőgazdasági gépek, teherautókat), valamint nyersanyagokat (vasat, de különböző fémötvözeteket is) biztosít a perzsa országnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez