Izraeli hírszerzők tagadták meg a palesztinok elleni kémkedést

Az izraeli társadalomban komoly döbbenetet és vitát váltott ki, amikor az izraeli katonai hírszerzés több tucatnyi tartalékos tagja erkölcsi okokból megtagadta a szolgálatot. Indoklásuk szerint a tevékenységük meggátolja a palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek. 

Az izraeli katonai hírszezés megfelelőjének számító, 8200-as nevű katonai egység 43 tagja egy nyílt levelet írt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és a vezérkari főnöknek, amelyben megtagadták a katonai szolgálatot. Arra hivatkoznak, hogy az általuk végzett munka elősegíti a Ciszjordánia feletti izraeli ellenőrzés bebetonozását, és ez szerintük meggátolja a palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek és hátráltatja a konfliktus megoldását. A hírszerzők leszögezték, hogy a szolgálat megtagadása kizárólag a palesztin területekre vonatkozik.

“A hírszerzés alaposan felbolygatja az izraeli állampolgárok millióinak az életét és kiterjed szinte minden területre. Ez pedig meggátolja az itt élő palesztinokat abban, hogy normális életet éljenek és csak mélyíti a válságot az izraeliek és a palesztinok között.” – nyilatkozta az egyik aláíró katona, természetesen név nélkül.Egy másik hírszerző tiszt szerint a probléma, hogy elsősorban „nem biztonsági, hanem politikai okokból hajtják végre a kémkedéséket.” A hadsereg hangsúlyozta, hogy az egységben szolgáló katonáknak feddhetetlennek kell lenniük, a biztonsági erők szóvivője emellett megkérdőjelezte a levélben foglaltak komolyságát. Netanjahu irodája egyelőre nem kommentálta a történteket.

A 8200-as katonai egységet még 1952-ben hozták létre Izraelben. Az egyik legtitokzatosabb hírszerző egység a világon, amelynek felépítéséről és tagjairól csak nagyon keveset tudni. Számos akciójuk több évtizedes titkosítás alatt van, többek közt őket sejtik a 2007-es szíriai bombázás mögött, amikor egy szeptemberi éjjel ismeretlen gépek bombáztak le egy épülő atomerőművet a Deir ez-Zor tartományban. Ezenfelül a közel-keleti médiumok szerint, mivel nagyon jó kapcsolatokat ápolnak az izraeli IT-szektorral, ezért az informatikai hadviselés területén is kiválóak, s a Stuxnet nevű vírus kifejlesztését is ők végezhették el, amelyet 2010-ben eresztettek rá az iráni számítógépekre és hátráltatták vele a perzsa állam atomprogramját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez