Embercsempészek süllyesztettek el egy kivándorló-hajót: félezren fulladhattak a vízbe

Körülbelül 500 szíriai, palesztin, egyiptomi és szudán kivándorló veszthette az életét, amikor a múlt héten Málta közelében elsüllyedt a hajójuk. Köztük nők és gyerekek is. Az egyiptomi Damiettából keltek útra, jobb életet akartak keresni Európában. Két hajóról támadtak rájuk embercsempészek.

A Nemzetközi Migrációs Szervezetnek két palesztin túlélő arról számolt be, hogy az embercsempészek az egyik hajóval nekiütköztek az ő járművüknek, és az így megállított hajóról át akarták szállítani az embereket egy kisebb hajóra. Azok megtagadták az átszállást, dulakodás támadt, a kivándorlók hajója elsüllyedt, összesen kilencen maradtak róla életben. A szervezet szerint, ha a vizsgálatok alátámasztják a történetet, akkor ez nem baleset, hanem tömeggyilkosság volt. 

A két palesztint egy panamai zászló alatt közlekedő konténerhajó vette a fedélzetére, és vitte az olaszországi Pozzallóba. A többi túlélőt más hajók mentették ki, és szállították Krétára, illetve Máltára – írja az AP hírügynökség.

Nem ez volt az egyetlen ilyen tragédia a napokban: egy másik hajó 250 afrikaival felborult a líbiai partoknál, és az utasaibak többsége nagy valószínűséggel szintén a vízbe veszett.  A part őrség szóvivője több tucat holttestről számolt be alig 18 kilométerre a tripoli partoktól. Abban az esetben 36 embert mentettek ki, köztük három nőt: az egyikük terhes.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslései szerint az idén 2200 ember halt meg a Földközi tengeren, míg tavaly ez a szám egy egész év alatt 700 volt. Ehhez jön még hozzá a Máltánál és Líbiánál vízbe fultak száma, amely már 3 ezer köré növeli az idei szomorú mérleget. Január óta több mint 10 ezer embert mentettek ki: csak az elmúlt hét végén csaknem 3 ezret Olaszország partjainál.

{youtube}PBrE8KqxFjE{/youtube}

Vasárnap Angelina Jolie találkozott túlélő menekültekkel Máltán, és arra szólította fel a világot, hogy ébredjen fel, vegyen tudomást azokról, akik háborús vagy válságövezetekből menekülnek. A színésznő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különleges megbízottja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez