A kopt nők elrablása. És a férfiaké

Újból kopt keresztény tüntetők csaptak össze rendőrökkel Egyiptom déli részén, egy tüntetés után. A demonstrálókat az dühítette fel, hogy szerintük a rendőrség nem tesz eleget egy  kopt háziasszonynak a megtalálására, akit elraboltak.

Több száz kopt keresztény tüntető dobált molotov-koktélokat a rendőrség épületére Felső-Egyiptomban, Szamalut városában. Három rendőr megsérült. A tüntetést egy 37 éves helyi asszony elrablása váltotta ki: a nő két héttel ezelőt tűnt el. Az esetről egy neve elhallgatását kérő biztonsági forrás számolt be az AP hírügynökségnek.

Az Egyiptom 85 milliós lakosságának körülbelül tizedét kitevő koptok az emberrablások, fegyveres rablások és támadások számának folyamatos növekedésére panaszkodnak azóta, hogy a 2011-es januári felkelés megfosztotta a hatalmától a hosszú ideig az országot vezető Mubarak elnököt. Akinek idejében szintén voltak ilyen esetek, gondoljunk csak a 2011. újévi alexandriai templom-robbantásra, amelyben 23-an haltak meg és sokan megsebesültek. De a legdurvább és talán legemlékezetesebb eset 2011. októberében történt: akkor egy templomégetés után több ezer kopt tüntető indult a kairói téveszékházhoz, a Masperóra, és közülük 24-et öltek meg. Legkevesebb hat embert a hadsereg páncélozott járművei gázoltak el, sokan pedig lőtt sebekbe haltak bele. Ezek után sok kopt vándorolt ki Egyiptomból, ahol templomokat gyújtottak fel, kolostorokat támadtak meg és papokat, hívőket öltek meg.

Azóta pedig, hogy tavaly nyáron a kopt tüntetők támogatásával kiszorította a hadsereg a hatalomból Mubarak utódját, Mohamed Morszit, iszlámista fegyveresek váltságdíjért vagy bosszúból egyre több koptot hurcolnak el. Keresztény szervezetek több tucat ilyen esetről számoltak be az elmúlt több mint egy évben, ezek többsége délen történt, ahol sok kopt él az iszlámista csoportok erősségeinek közelében. A keresztények régóta vádolják a hatóságokat azzal, hogy nem tesznek eleget a megvédésükre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez