A libanoni katonák “trollkodásai” az elfogott szíriai terroristákkal

Már hetek óta komoly feszültség uralkodik Libanonban, pontosabban annak északi-keleti, a szíriai határhoz közeli részén. Ezért nem ritka, hogy a libanoni katonák és a hatóságok az elfogott Szíriában harcoló terroristákon “vezetik le a feszültséget”. Az elmúlt napokban több ilyen videófelvétel is kiszivárgott és komoly vitát váltott ki a cédrusok országában. 

A Libanoni Fegyveres Erők (LAF) hétfőn egy közleményt tett közzé miszerint a múlt héten kiszivárgott videók „elszigetelt esetek” és a „felelősöket azonnal bíróság elé állítják”. A felvételen az látható, hogy harminc ember fekszik a földön, a „narrátor” arról beszél, hogy a foglyok mind szíriaiak. Egy katona odalép az egyikhez, akinek a jobb lába térd alatt leszakadt és elkezdi rugdalni őt. „Fájdalmat okozok neked?” – kérdezi az áldozattól. Egy másik katona pedig a többi militánst kezdi el ütlegelni egy bottal. 

Az incidensről készült videófelvétel:

{youtube}_PUecbMJfZA{/youtube}

A videófelvétel nagy felháborodást váltott ki a libanoniak körében. A kormány és a hadsereg „elszigetelt incidensnek” titulálta az esetet és a felelősök bíróság elé állítását ígérte. A libanoni sajtó kiderítette, hogy a videó az Arszál régióban készült, ott ahol augusztus óta zajlanak összecsapások a szíriai terroristák és a libanoni hadsereg között. A libanoni közösségi oldalakon pedig komoly viták alakultak ki az esettel kapcsolatban, ugyanis többen védelmükbe vették a katonákat, mivel a terroristák nemrég kivégezték a harmadik katonát a fogva tartott harminc közül, ezért az „indulatok teljesen érthetőek”. A bírálók szerint viszont nem “kellene lesüllyedni a terroristák és a szívevők” (az al-Nuszra Front tagjait nevezik így, mert egy videofelvételen kitépik a harcos szívét és a terrorista beleharap) szintjére, meg kell mutatni, hogy a libanoni katonák mások. 

Az utóbbi időben nem az első ilyen jellegű videó. A  múlt héten van egy másik, amikor a kórházban egy terroristával “trollkodnak” az alkalmazottak és szemetes zacskót dobálnak a fejére és a militánson röhögnek, ahogyan az anyja után könyörög. Egy harmadik videófelvételen pedig a hadsereg páncélozott személyszállítói “lapítóversenyt” rendeznek: a terroristák autóin és motorkerékpárjain hajtanak keresztül és győztest hirdetnek, hogy melyik sofőrnek sikerült jobban kilapítani a járműveket. 

A kórházba került terrorista esete: 

{youtube}YStkcw-TECU{/youtube}

A lapítóverseny:

{youtube}WHvVkeq-TQQ{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez