Továbbra sincs nyugalom Libanonban a harmadik katona kivégzése miatt

Ismét fellángoltak az indulatok Libanonban, miután az al-Nuszra Front kivégezte az első túszát. Az elrabolt katonák családtagjai folytatják a barikádok építését az utakon, miközben a libanoni kormány legnagyobb félelme vált valóra: a terroristák által kivégzett katona Libanon legnagyobb “bűnözői klánjának” a tagja volt.

Teljesen lezárták a szíriai-libanoni határon fekvő Maszná városa felé tartó utat. A blokádot az egyik elrabolt libanoni katona családja építette, hogy így tüntessenek a katonák elrablása és a kormány „tétlensége” ellen. A tüntetők az út közepére parkolták le a kocsijaikat és sátrakat emeltek, ezzel teljesen leállítva a forgalmat mindkét irányba. A család szerint ez csak a „kezdet”, mert délután újabb torlaszokat fognak emelni. Egy másik család pedig lezárta a Bejrútot a Bekaa-völggyel összekötő főutat Dahr al-Baidar környékén. Mindkét helyen a hadsereg igyekszik elérni az úttorlaszok feloldását.

A 22 katona és rendőr elrablása miatt korántsem csitulnak az indulatok a cédrusok országában, sőt még kaotikusabb lett a helyzet: szeptember 19-én al-Nuszra Front nevű terrorista csoport ugyanis kivégezte az első katonai foglyát ( a másik kettő libanoni foglyot az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet fejezte le). Mohammad Hammieh katonát fejbe lőtték és a kivégzést videóra vették, amit elküldtek a családtagoknak és a kormánynak azzal az üzenettel, hogy a holtestért cserébe 15 iszlamista kiszabadítását követelik a Roumieh börtönből.

Azonban a kivégzéssel a kormány és a libanoniak legnagyobb félelme vált valóra, mivel a katona a legnagyobb libanoni bűnszervezet, a Hammieh-klán, tagja volt. Gyakorlatilag az egész libanoni drogcsempészetet ők uralják és az egész országban ismertek a kegyetlenségükről. A klánnak van saját katonai szárnya, a becslések szerint mintegy 10 000 fegyveressel és a kormány szerint „potenciális fenyegetést” jelentenek az állambiztonságára nézve. A kivégzést követően a család egyik vezető tagja úgy nyilatkozott, miszerint „vérbosszút esküdtek” az al-Nuszra Front és csatlósai ellen, s életveszélyesen megfenyegették Arszál polgármesterének az öccsét is, mivel szerintük ő „engedte be” a terroristákat a határvárosba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez