Gyűlöletbeszéd miatt törölték a Szaharov-díjra jelöltek listájáról egy egyiptomi bloggert

Egy izraeli internetes újság leleplező cikke nyomán visszavonták Aláa Abdel-Fatah egyiptomi polgárjogi aktivista és blogger Szaharov-díjra jelölését, miután kiderült, hogy az egyiptomi katonák, egykori vezetők, valamint izraeliek tömeges halálát kívánó üzeneteket írt ki a Facebookra.

A harminckét éves Aláa Abdel-Fatah egyiptomi aktivista és blogger ismert az észak-afrikai ország internetezőinek körében, aki hírnevet a 2011-es tüntetések alatt szerzett rendszerellenes és “cselekvésre késztető” üzeneteivel és kiírásaival. Több mint hatszázezer követője van a Twitter internetes közösségi oldalon és 156 követője pedig a Facebookon. Mohamed Murszi alatt is megjárta a börtönöket és nemrég megint letartóztatták és tizenöt éves börtönbüntetésre ítélték illegális tüntetés szervezésének vádjával, de szeptember 15-én óvadék ellenére szabadlábra helyezték.

Az ismertsége, az üldöztetése és a befolyása miatt az Európai Unióban úgy döntöttek, hogy Abdel-Fatahot Szaharov-díjra jelölik. Az ötvenezer euróval járó elismerést Andrej Szaharov orosz polgárjogi harcos emlékére alapították “kivételes személyek számára, akik az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen küzdenek”. A díjra öt EP-frakció és több képviselő is állított jelölteket. Fatahot egy marokkói és egy tunéziai rapperrel együtt jelölték a díjra.

Csakhogy az izraeli sajtó (Times of Israel) kiderítette, hogy sok probléma van az illető jelöltsége körül. A Twitter bejegyzéseiben ugyanis rendszeresen felbujtatott a zsidók és az egyiptomi kormány tagjainak a meggyilkolására. “Senki sem alapít fegyveres szervezetet és végzi ki véletlenszerű sorban az (egyiptomi) belügyminisztérium tisztviselőit, hogy megszabaduljunk tőlük?” – írta 2011-ben. “Tudjuk, hogy mindannyian bűnözők” – tette hozzá a Twitteren az erőszakos tüntetések idején, az egyiptomi egyenruhások megölését sürgetve. Anvar Szadat 1981-es megölését szintén méltatta, a “nemzetnek tett szolgálatnak” nevezve a merényletet, ahogy Moammer Kadhafi megölését sem nevezte büntetnek, hanem „emberséges” cselekedetnek.

A legnagyobb felzúdulást az Izraellel kapcsolatos kijelentései tették. A 2012-es palesztin-izraeli konfliktus idején kijelentette, “meg kell ölni az izraeliek egy kritikus tömegét, és ezzel a probléma megoldódik”. Teljesen ellene volt annak, hogy Egyiptom bármiféle kapcsolatokat tartson fenn Izraellel, mert szerinte inkább „meg kellene szüntetni azt az országot”. „Kairónak vezető szerepet kell szánnia a cionista entitás elleni bojkottban. Erre közös szabadkereskedelmi övezetünk van nagykövetségünk és turizmusunk van Izraellel. Ezeket mind azonnal el kell törölni“. – ez volt a legutóbbi Izrael-ellenes kiírása a közösségi oldalon. 

A szélsőséges kijelentések miatt ezen a héten a radikális baloldal EP-képviselőit tömörítő Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal frakciója visszavonta Abdel-Fatah jelölését az Európai Parlamentnek a gondolat- és szólásszabadságért folytatott küzdelem elismerésére alapított díjára. Sőt, Aláa Abdel-Fatah több Twitter-bejegyzésében amúgy is megkérdőjelezi a díj jogállamiságra és demokráciára törekvést elismerő alapértékeit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez