Mondj nemet a hadzs-szelfire

Nem mi kérjük ezt, hanem mások. A mekkai zarándoklat is a világ része, miért maradna éppen ez ki a szelfi-őrületből? A közösségi oldalak tele vannak olyan típusú videókkal és fotókkal, hogy “én, amint megkerülöm a Kába szentélyt”, vagy “én, amint éppen megcsókolom a fekete követ”, “én, amint megközelítem a Szafa vagy a Marwa hegyet.” Az önmagukat fotózók-filmezők azonban nem igazán tetszenek sok zarándoknak vagy a hittudósoknak. Szerintük ilyen turistás viselkedésnek nincs helye a szent helyeken.

Pedig sokan a zarándoklatuk minden pillanatát dokumentálják, és megosztják. Hiszen többnyire “egyszer egy életben” élményről van szó. Az Arab News szerint ez látogatókat és egyházi embereket egyaránt bosszant. Ők úgy vélik: a hadzs lelki utazás, és nem facebook-esemény. Vallási kötelesség és nem magamutogatás. És hogy nem a jó beállításokra kellene koncentrálni, hanem valami egészen másra.

A dzseddai hittudós, Asszim Al-Hakim sejk például azt mondja: az alapos ok nélküli fotózás vita tárgya a vallástudósok között. De abban egyetértenek, hogy a hadzson végképp nincs helye, mert ellentmond a zarándoklat lényegének. Mohamed próféta ugyanis arra kérte az Istent, hogy a hadzs idején senki ne kérkedjen, ne hivalkodjon. A szelfizés meg a sejk szerint felvágás.

hadzsszelfkába

Híres kollégája, Abdul Razzak Al-Badr szerint egyenesen úgy fest, mintha sokan nem is imádkozni mennének Mekkába, hanem fotózni. És amikor hazaérnek, megmutassák: nézd, ez én vagyok az Arafat hegyen, itt meg a Nagymecsetnél! “És látjuk, ahogy ezek az emberek az alázat, a béke, a tisztelet jeleként feltartják a karukat, de csak egy fotó erejéig. Aztán leejtik” – mondja.

hadzsszelfi

A szaúdi hatóságok tiltják a fotózást a mekkai nagymecsetben és az udvarán, és meg is tagadhatják a belépést azoktól, akik kamerákat vagy fotózásra alkalmas mobilt akarnak bevinni. De az utóbbi időkben sokat lazítottak az ellenőrzésen, és nem is nagyon vegzálják azokat, akik képeket készítenek.

szelfihadzs

selfiehajjhuffington

szelfih

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez