Az iráni atomról álmodik az ISIS. Meg pestisről

Meg akarja szerezni az iráni atomtitkokat a terrorszervezet. Arra sürgeti az ISIS a harcosait, hogy készüljenek a háborúra a perzsa állam ellen – írja a londoni Sunday Times.

Erről állítólag egy kiáltványból tudnak a hírszerzők, amelyet a szervezet hat emberből álló háborús kabinetjének egyik tagja, Abdullah Ahmed al-Mesedani jegyez. A dokumentumot nyugati biztonsági szakértők hitelesnek vélik. Az áll benne, hogy az ISIS nukleáris fegyverek birtoklására törekszik, és orosz segítséggel tervezi ezt elérni. Mégpedig úgy, hogy hozzáférést biztosít Moszkvának a kezén lévő gázmezőkhöz az iraki Anbar tartományban. Cserébe azt kérné, hogy Oroszország hagyjon fel az iráni atomprogram támogatásával, és annak titkait nyújtsa át neki, valamint mondjon le Asszad szíriai elnök támogatásáról is.

A kiáltvány állítólag 70 különböző tervet is sorra vesz, amelyekben az a közös, hogy újabb etnikai tisztogatást indítanának el az “iszlám kalifátus” helyzetének megszilárdítására, a siíta Irán megfosztásával annak “minden hatalmától”. Az elképzelés része a siíta hatóságok megsemmisítése Irakban is.

Az ISIS a siíta muszlimokat “árulóknak” tartja, azzal vádolja őket, hogy eltévelyedtek, és a dokumentum fel is szólítja az ISIS tagjait és híveit iráni diplomaták, üzletemberek és tanárok, iraki katonai főnökök, siíta tisztségviselők és a bagdadi kormány oldalán harcoló, Teherán által támogatott csoportok tagjainak meggyilkolására.

A dokumentumot az iraki különleges erők szerezték meg, amikor rajtaütöttek egy ISIS parancsnok házán. Mindazonáltal nem ez az első jelentés arról, hogy az Iszlám Állam nem hagyományos fegyverek megszerzésére törekszik.

Augusztusban a Foreign Policy című folyóirat arról írt, hogy biológiai fegyvereket is megpróbál kifejleszteni az Iszlám Állam. Ez az információ egy laptopról származik, amelyet egy mérsékelt szíriai lázadócsoport szerzett meg, amikor kiűzte az ISIS harcosait egy rejtekhelyükről Idlib tartományban. A laptop az Iszlám Állam egyik tunéziai tagjáé, bizonyos Muhammed S.-é volt, aki járatos a kémiában és a fizikában, és 19 oldalas dokumentumot tartalmazott arról, hogyan kellene biológiai fegyverre szert tennie a terrorszervezetnek, konkrétan a bubópestis elterjesztése céljából.

“A biológiai fegyverek előnye, hogy nem kerülnek sok pénzbe, az emberi veszteség ugyanakkor hatalmas lehet” – áll a Foreign Policy szerint az arab nyelvű dokumentumban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez