Az ötödik túsz. Levél a fogságból

“Halálosan fél”. Már júniusban ezt írta haza a fogságból az ISIS következő, lefejezéssel fenyegetett amerikai túsza. A 26 éves Peter Kassig levelét most hozták nyilvánosságra a szülei.

A fiatal segélymunkást pénteken, negyedik nyugati túsza lefejezése után nevezte meg következő kiszemelt áldozataként a terrorcsoport. A szülei üzenetben kérték az ISIS-t: kímélje meg az életét. Ugyanúgy, mint ahogy a már korábban kivégzett két amerikai újságíró és két brit segélymunkás családja is tette – hiába. A szülők most azért döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hoznak részleteket a levélből, mert azt szeretnék, ha megértené a világ, miért aggódnak a sorsáért és miért csodálják őt annyian.

A volt túsztársai szerint a fogságban az iszlámra áttért, és a Peter helyett az Abdul-Rahman nevet használó Kassig azt írta: jóllehet retteg a haláltól, de az a legnehezebb, hogy nem tudja, mi lesz vele, hogy remélhet-e egyáltalán. Nagyon szomorú amiatt, ami vele történt, és amit a családjának át kell élnie ezért. De ha meghal, akkor legalább ő is, és a szülei is vigaszt találhatnak abban, hogy ez azért volt, mert segíteni próbált a szenvedőkön és a rászorulókon. Minden nap imádkozik, és nincs benne harag.

A levelet, melyet a szülők június elején kaptak kézhez, azzal zárja: szeretlek benneteket.

Peter (Abdul-Rahman) Kassig 2007-ben Irakban szolgált katonaként. Akkor döntött úgy, hogy többet akar megtudni a Közel-Keletről, arról, hogy mi volt az ő és az amerikai hadsereg szerepe az ottani konfliktusban, mindez hogyan hatott a térségre – írja a New York Daily News. Hazatérése után politikai tudományokat kezdett hallgatni az indianai Butler Egyetemen, de nem tudott beilleszkedni: úgy érezte, többre vágyik. Libanonba ment, egy palesztin menekülttáborban, majd egy kórházban dolgozott önkéntesként, aztán saját segélyügynökséget alapított.

Egy évvel ezelőtt Szíria keleti részén, Deir Ezzorba tartott egy segélyszállítmánnyal, amikor az ISIS fogságába esett. Libanonból működő humanitárius szervezete a Time magazin egy tavalyi cikke szerint egyebek mellett takarókat, tűzhelyeket, gázpalackokat juttatott a rászorulóknak. A szülei a fogvatartók kívánságára nem hozták nyilvánosságra elrablása hírét, ehelyett megpróbálták elérni az elengedését.

A terrorszervezetnek még jópár nyugati túsza lehet megfigyelők szerint.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez