Valami nagyot robbant Iránban

Robbanás volt és tűz ütött ki Teherán közelében: a félhivatalos iráni hírügynökség, az Isna szerint “egy robbanóanyagokat gyártó létesítményben”. Legkevesebben ketten meghaltak. Egy ellenzéki weboldal azt állítja: mindez Parchinnál történt. Amelyről azt gyanítják, hogy köze van Irán vitatott atomprogramjához, és ahova 2005 óta nem engedték be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreit – jelentette a BBC.

Az elemzők szerint Parchinban Irán olyan robbanóanyagokkal kísérletezik, amelyek képesek atomfegyvert működésbe hozni. A reformpárti Sahamnews portál arról ír, hogy a detonáció erejétől 15 kilométerrel távolabb is ablakok törtek be. A vasárnap esti robbanás fénye nagy távolságról is látszott.

A BBC szerint a már idézett félhivatalos hírügynökség részletekkel nem szolgált. A bécsi székhelyű atomenergia ügynökség a múlt hónapban azt közölte, hogy az eddiginél nagyobb aktivitás figyelhető meg a Parchin katonai támaszponton. És hogy Irán elmulasztott határidőre válaszolni a nukleáris iparáról feltett kérdésekre. Amelyről hat nagyhatalommal folytat tárgyalásokat, miután a Nyugat azzal gyanúsítja, hogy atomfegyvert próbál előállítani. Teherán tagadja ezt, azt mondja, csak atomenergiát termel.

A megbeszélések középpontjában az Irán elleni szankciók feloldása áll, cserébe az iráni urándúsító program visszafogásáért. Eredetileg július 20-ig kellett volna megállapodásra jutni, de ez nem történt meg. Az új határidő november 24.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez