Már Iránon belül is zajlik a “kalifátus” elleni harc

Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet az egyik legnagyobb és legfőbb ellenségének Iránt tartja, s Teherán tisztában van azzal, hogy  a terroristák bármikor megtámadhatják a síiták központjának számító államot. Ezen a héten egy nagy sejtet számoltak fel az iráni hatóságok, miközben az iráni vezetés megad minden támogatást már nemcsak a szíriai és az iraki erőknek, hanem a kurdoknak is.

„ A takfíri csoport több mint 130 tagját fogtuk el, akik robbantásos merényletet készültek végrehajtani Irán területén.” – jelentette ki Mahmúd Alavi hírszerzési miniszter, aki ma arról számolt be, hogy az iráni hatóságok felszámolták az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet egyik sejtjét a perzsa országban. A hírszerzési tárca vezetője hozzátette, hogy nagy mennyiségű robbanóanyagot is sikerült lefoglalniuk, amelyet egy iráni “szent városban” akartak bevetni a szélsőségesek.Ezenkívül Alavi arról számolt be, hogy az iráni hatóságok két, robbanószerekkel felszerelt övet foglaltak le, amelyet két iráni tartományban “Jeruzsálem napján” (al-Kudsz) akartak felrobbantani a dzsihadisták.

A többségében síiták lakta Irán néhány határ menti tartományában – például a Pakisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán, az Irakhoz közeli Huzisztán és Kurdisztán területén – számottevő szunnita kisebbség él. Irán támogatja az iraki és a szíriai kormányzatot, valamint a kurd harcosokat a dzsihadisták elleni küzdelemben. Ez utóbbival kapcsolatban egy újabb bizonyíték látott napvilágot az iráni médiában.

Az iráni közszolgálati televízió (IRINN) egy olyan ritka képet közölt,amelyen az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka, Kasszem Szulejmáni fog kezet az iraki kurd pesmerga harcosokkal. Habár azt nem közölték, hogy mikor készült a kép, az eset rávilágított arra, hogy Teherán nemcsak az iraki hadsereget, hanem az észak-iraki kurd erőkkel is komoly fegyveres és tanácsadói támogatásban részesíti, sőt valószínűleg őket is ellátják a szükséges felszerelésekkel. Egy korábbi, szintén a pesmergákkal közösen készített fényképen ugyancsak látható, amikor szeptember 1-én a iraki síita milíciák, a hadsereg és a kurd erők együttesen felszabadították az Amerli nevű iraki várost az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet elnyomása alól.

Kasszem Szulejmáni az egyik különleges egységének, a Quds Force-nak (Jeruzsálem Erőknek) az egyik vezetője, amely valamikor a 2000-es évek elején jött létre, s a becslések szerint 15 000 tagja lehet, s egy világszintű hálózatot tartanak fenn. A feltételezések szerint nemcsak a szomszédos országokban hajtottak végre hadműveleteket, hanem Észak-Afrikában, a posztszovjet térségben és Európában is , sőt állítólag végezni akartak a szaúdi nagykövettel Washingtonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez