Nagyobb szabadságot sürgetett az egyetemeknek és a diákoknak az iráni elnök

Nagyobb tudományos szabadságot követelt az egyetemistáknak a Teherán Egyetemen elmondott, de az állami tévében is közvetített beszédében Hasszan Rohani. Az államfő nemrégiben részben azzal érvelt az internetes korlátozások enyhítése mellett is, hogy a többre vágyó diákok és szakemberek a világhálón tudnak lépést tartani a legfrissebb tudományos eredményekkel. Most még tovább ment: azt mondta, hogy a diákok képtelenek az innovációra, ha korlátozások kötik gúzsba őket.

A fölösleges korlátozások a tolerancia hiányához vezetnek, és meggátolják, hogy becsületes, hozzáértő egyének induljanak neki az életnek – mondta beszédében Hasszan Rohani. Aki óvott attól, hogy az egyetemeken a hízelgés légköre uralkodjon el. Azt mondta: nem kell aggódni amiatt, ha valakinek a véleménye eltér a professzorokétól. És kitért arra is, hogy egyáltalán nem hiszi, hogy kémek volnának a külföldi oktatók, ahogy azt a konzervatívok sugallják.

Az államfő a tanév indítása alkalmaból beszélt, és kifogásolta, hogy az ünnepségen egy diák sem szólalt fel. “Azért vagyok itt, hogy hallgassam, amit mondani akartok, és nem azért, hogy én beszéljek. Igazán nagyon bánom, hogy egy diákszervezet képviselője sem szólalt fel a mai programban” – mondta.

A BBC tudósítója szerint a tegnapi beszéd is annak a jele volt, hogy Rohani megpróbálja betartani azt, amit tavaly a választási kampányában ígért: nevezetesen, hogy nyitottabb hellyé teszi az Iszlám Köztársaságot. Aminek az iráni keményvonalas elit kicsit sem örül.

Augusztusban a teheráni parlament menesztette Reza Faradzsi Dana tudományos minisztert, aki Irán egyetemeit is felügyelte. Azokat a képviselőket, akik a távozására voksoltak, mindenek előtt az bosszantotta fel, hogy visszafogadta a felsőoktatásba azokat, akiket a 2009-es kormányellenes tüntetések után rúgtak ki onnét. Azt állították, hogy vezető posztokra helyezett az egyes tanszékeken olyanokat, akik részt vettek az öt évvel ezelőtti demonstrációkban.

A kormány támogatásával két évvel ezelőtt több mint 30 iráni egyetem zárta be csaknem 80 szak ajtaját a nők előtt. Jóllehet Rohani elnök ezt ellenzi, az utolsó szót az ilyen ügyekben (mint minden lényeges ügyben) a most nagybeteg legfelsőbb vezető, a mélyen konzervatív Ali Khamenei ajatollah mondja ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez