Több száz kurd tüntető és szélsőséges iszlamista csapott össze Hamburgban

Már nemcsak Törökországban tüntetnek a kurdok: tegnap kurd aktivisták elfoglalták az Európai Parlament folyosóit és a holland parlamentet is, valamint több európai nagyvárosban szintén tüntetéseket rendeztek. Ám kedd este, a németországi Hamburgban történtek minden korábbi összecsapást felülmúltak és rámutattak arra, hogy hasonló durva támadásokra a jövőben is számítani lehet.

Hamburgban, akárcsak Rómában, Londonban, Bécsben, Kölnben, Stockholmban és Brüsszelben, szintén tüntetéseket szerveztek a helyi kurdok az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet ellen. Először a város belvárosában békés tüntetők, körülbelül 80-an megszállták a hamburgi központi pályaudvart. Egy órán át lobogtatták a kurd zászlókat és felszólították a német kormányt, hogy tegyenek többet a szíriai kurd harcosokért, s akár szárazföldi hadsereggel is avatkozzanak be az észak-szíriai Kobané védelme érdekében. A demonstráció békésen zajlott, nem került sor összecsapásokra és a rendőrség szerint az emberek este hatkor önkéntesen elhagyták az épületet.

Ugyanakkor a város központjában rendezett tüntetésen már teljesen elszabadultak az indulatok. Egy 500 kurd nemzetiségű csoport tört-zúzott, több török gyorsétteremet is megtámadtak és kocsikat borítottak fel. Az al-Núr mecset mellett pedig kedd este tízkor egy szalafisták és szélsőséges iszlamistákból álló csoport, akik támogatják a „kalifátust”, vasrudakkal, kövekkel, bozótvágó késekkel felfegyverezve rontottak rá a kurd tüntetőkre. A német rendőrség szerint több százan estek egymásnak és csak a vízágyúk, valamint a különleges rohamosztagosok bevetésével sikerült szétoszlatni a tömeget. Az összetűzésben többen megsérültek, nyolcan súlyosan.

Nemcsak Hamburgban volt ilyen mértékű összecsapás: hétfőn az alsó-szászországi Cellében a jezidiek és a helyi muszlimok csaptak össze. A zavargások folytatódtak kedden este is, amikor 250 jezidi és nagyjából 100 csecsen került szembe egymással. A rendőrség kordonokkal választotta el a két csoportot. Számos kurd és csecsen köveket, palackokat dobálva rontott rá a rendőrökre, azok gumibot és paprikaspray bevetésével fékezték meg őket.

Közben Törökországban még mindig zajlanak a kurd tüntetések. A helyi beszámolók szerint legalább tizennyolcan vesztették életüket tegnap, az egész országra kiterjedő kurd demonstrációkon, amelyek azért robbantak ki, mert az ankarai kormány nem hajlandó katonailag beavatkozni az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben, hogy megakadályozza az észak-szíriai kurd város, Kobané elestét. A rendőrség könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével próbálta szétkergetni a tüntetőket, akik egyebek közt gépkocsikat és gumiabroncsokat gyújtottak fel. Összecsapások robbantak ki Törökország legnagyobb városaiban, Isztambulban és a fővárosban, Ankarában is. Diyarbakirban, a délkeleti országrész legnagyobb kurd városában nyolc halálos áldozatot követeltek az utcai összecsapások, de halálos áldozatokról érkeztek hírek a többi kurd nagyvárosból is, mint Mardin, Szirt és Musz.

A Kobanét védő kurd erők helyzetének gyors romlását látva, a kurdokat támogató Demokrata Néppárt (HDP) hétfőn felhívást intézett a törökországi kurdokhoz, hogy tüntetéseken vállaljanak szolidaritást Kobani lakosságával, és ítéljék el a „kalifátus” támadásait, valamint a török kormány Kobanéval kapcsolatos tétlenségét.

Az alsó-szászországi Cellében történt összecsapás:
{youtube}Ny_bBus9p7o{/youtube}

A hamburgi mecsetnél zajlott összecsapás:

{youtube}pviV4-F825w{/youtube}

 

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez