Donorkonferenciát szervez a palesztin egységkormány

Június óta most először ült össze a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet és a Ciszjordániát irányító Fatah mozgalom képviselőiből álló palesztin egységkormány. Sokáig úgy tűnt, hogy a két palesztin párt közötti problémák és ellentétek, valamint az izraeli “Erős Szikla” hadművelet következményei miatt felbomlik a megállapodás, de ez végül nem történt meg. Első közös feladatként egy donorkonferenciát szerveznek, amelynek célja Gáza újjáépítése.

A tegnapi találkozó gyakorlatilag a Hamász hétéves egyeduralmának végét jelenti. A kairói megállapodás értelmében a mérsékelt Fatah és a radikális Hamász egységkormánya fog működni a Gázai övezetben. Az egységkormányt Rámi Hamdalláh vezeti majd. Az egyiptom sajtó előtt a két párt képviselői megfogadták: „megvédik a hazájukat és a jogaikat” és „megakadályoznak minden palesztinellenes elszigetelő politikát”.

Az első fontos feladatuk egy olyan „segélykonferencia” megtartása lesz vasárnap, ahol a rendezvény résztvevői pénzt ajánlhatnak fel a Gázai övezet újjáépítésére . A szervezők egy 76 oldalas dokumentummal álltak elő, amelyben körülbelül négy milliárd dollárra becsülik a Gázai övezet újjáépítésénk költségeit, legalább 100 000 ember számára építenének lakásokat. „Legalább 50 nemzeti és 20 regionális, illetve nemzetközi szervezet delegációja jelentkezett be” – jelentette ki az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője. A rendezvényt  Kairóban tartják.

A Hamász képviselője, Mussza Abu Marzuk hozzátette, hogy a felajánlók megnyugtatása érdekében egy nemzetközi, független és az ENSZ alatt álló testület fogja ellenőrizni a pénz áramlását és az adományok szétosztását. 

Szeptember végén a Fatahnak és a Hamásznak sok pontban sikerült megegyeznie: fizetés a Hamász alkalmazottainak; a Hamász adminisztratív és egészségügyi rendszere szintén részesülhet az európai uniós támogatásokból; valamint a közös rendvédelmi egységek felállítása és határellenőrzés az egyiptomi meg az izraeli határokon. Csupán egyetlen dologban nem sikerült megegyezniük, mégpedig a fegyverek és a leszerelés kérdésében.

2014. április 23-án komoly visszhangot váltott ki a Közel-Keleten, hogy a két rivális palesztin szervezet kiegyezett egymással és egységkormányt hoz létre. Az egységkormány megalakulása miatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonnal felmondta a palesztin-izraeli béketárgyalásokat, és többször kijelentette, hogy nem működik együtt a Hamász képviselőit is magában foglaló palesztin vezetéssel, mert a Hamászt terrorszervezetnek tekinti. Néhány közel-keleti elemző és szakértő szerint az izraeli „Erős Szikla” nevű katonai hadművelet egyik közvetett kiváltó oka és célja a palesztin egységkormány szétverése volt. A konfliktusban az augusztus 26-án kötött tűzszünetig 2140 palesztin és 72 izraeli halt meg.

A Fattah és Mahmúd Abbász kezdetben a Hamászt okolta a konfliktusért és valóban megromlott a viszony a két párt között. A palesztin elnök keményen kritizálta az iszlamista szervezet vezetőit, mivel szerinte a Hamász fegyverei segítségével “uralkodik az amúgy is romokban heverő” övezetben, a radikális csoport mintegy 27 minisztériumi államtitkára jelenti a valódi hatalmat a térségben. Abbász azt is nyilatkozta, hogy a július 8-án kirobbant gázai válságban az iszlamista szervezet mindössze ötven tagját veszítette el, miközben az ötven napig tartó harcokban 861 Fatah-harcos esett el. Ezenkívül bírálta még a Hamász kivégzéseit is: a szervezet ugyanis mintegy harminc-negyven, árulással vádolt palesztin végzett ki, mindenféle bírósági tárgyalás nélkül. A Hamász határozottan elutasította a palesztin elnök szavait, amelyeket teljes mértékben “indokolatlannak” nevezett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez